Кога не е правилният момент да смените работата си?

2214
Кога не е правилният момент да смените работата си?

Имало е времена, когато хората са работили една и съща работа цял живот. След като завършат училище или университет, са били назначавани в предприятие, в което са се трудили до пенсионирането си. Условията на работа може и да не са били кой знае какви, но малко хора са си казвали „Аз имам амбиции за нещо повече." Стабилността е била най-важна, като в онова врене е имало определен ред и малко хора са се опитвали да живеят извън него.

Но това е било отдавна. Днес всички преследват кариера и са убедени, че заслужават повече, отколкото имат.

Когато хората решат да сменят работата си, те често допускат грешки. Ако и вие сте сред тези, които мислят да направят подобна крачка, обърнете внимание на следните 12 момента, съветва мъжкото издание Askmen.

Промяната не е абсолютно наложителна

Някои хора имат патологична нужда от промяна и не могат да се задържат дълго време на едно и също място, така както някои не успяват да се задържат с един партньор и са „патологични флиртаджии". Какво се случва с патологичните флиртаджии? Те може да са минали през много завоевания, но обикновено не успяват да създадат стабилно семейство и да се радват на сериозна връзка. Същото е и с работата - ако я сменяте често, едва ли ще се издигнете до сериозна и отговорна позиция, защото обикновено се изисква доста опит и стаж в една компания, за да се стигне до върха й.

Освен това, хората които решават да си тръгнат след най-малък проблем, според психолози, са емоционално нестабилни и неуверени в себе си.

За това първо си отговорете на въпроса „Абсолютно наложително ли ми е да се преместя?"

Алчност

Ако целта ви е кариера, то парите не са най-важният фактор, от който трябва да се водите. Кое е по-добре: да работите за по-висока заплата на място, където знаете, че няма да имате развитие или на по-ниска някъде, където имате възможност да постигнете целите си?

Подлъгвате се по сектор, който се оказва „чудо за три дни"

Пример: дотком балонът. Когато „меденият месец" свърши, всички се почувстваха излъгани. Това, че тълпата се е втурнала презглава в една посока, често не е добър знак.

Не разширявате кръгозора си

Ако сте твърдо решени да търсите друга работа, най-вероятно допускате една от най-честите грешки - търсите само във вашата сфера, където имате опит. Хората изобщо не четат обяви за позиции, които никога не са заемали.

Експерти обаче съветват да се загледате във всички обяви - може би има нещо, за което ще си кажете „Да, всъщност аз бих се справил доста добре с това!" Страхът от непознатото ни проваля много по-често от самото непознато!

Мислите се за прекалено квалифицирани

Днес всички са се втурнали да записват магистратури, някои карат по две, но няма никаква гаранция, че те ще ви осигурят по-добър шанс на пазара на труда.

Обратното: нямате нужната квалификация/опит

Случва се така, че в една фирма може да се издигнете до добър пост, като резултат от това, че даден мениджър е повярвал във вас и е решил да ви даде шанс. Няма гаранции обаче, че в друга фирма, ще ви приемат директно на висока и отговорна позиция. За това замислете се дали имате достатъчна квалификация, защото краткосрочен опит е една компания не е гаранция за успех в друга.

Не достатъчно добро CV

В момента конкуренцията на пазара на труда е жестока и трябва да имате желязно CV. Можете да разгледате съветите ни в статиите в линковете най-отдолу.

Не познавате достатъчно хора

Ако имате намерение да правите сериозна кариера, ви трябват много контакти. Дори и да нямате драстични планове в момента - старайте се да градите мрежа от познанства, защото когато един ден ви се наложи, ще установите, че скоковете в кариерата са нещо, което се планира отдавна и ще се радвате, че сте го направили.

Разчитате много на интернет

Глобалната мрежа дава много възможности, но понякога това може да ви даде чувство на „лъжлив комфорт". Разчитайте предимно на собствените си контакти, отколкото на интернет.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg