Кога се сключва застраховка живот?

2523
Кога се сключва застраховка живот?

В представите на хората застраховането се свежда до автомобили. Степента на проникване на пазара на животозастраховане в България е незначителна и то не в сравнение със страните от Западна Европа, а с останалите страни от ЦИЕ.

Може да се спомене примерът с Полша, Чехия и Словакия. В Полша, която е с население 6 пъти по-голямо от това на България, има 10 пъти по-голямо проникване на животозастраховането сред населението.

Много хора си купуват животозастрахователна полица, когато имат първо дете, и забравят за нея с течение на времето. Ефективната животозастраховка обаче включва периодичната й проверка и обновяване в съответствие с нуждите.

Хората е необходимо периодично да проверяват своите застрахователни нужди и да ги съобразяват с годишния си доход, степента си на задлъжнялост и нуждата да подсигурят своето семейство и техните разходи при настъпване на трагично събитие.

Хората не бива да пренебрегват и възможностите на животозастрахователните продукти за спестяване.

Младите хора могат да се възползват от това, че премията за тях по животозастрахователните продукти е по-ниска, а застраховката Живот се сключва за определен период от време, като през него разходът е постоянен и не расте.

По-възрастните хора могат да се ориентират към продукти с по-дълъг период и възможности за спестяване, което да гарантира техните спокойни старини.

Доколкото хората сключват подобен род застраховки, обикновено те са по-скоро задължителни, в случаите, когато теглят ипотечен или друг вид кредит. В тези случаи основно изискване на банката, която отпуска такъв кредит, е наличие на застраховка Живот.

Застрахователната сума в подобни случаи е в размер, покриващ размера на задължението при настъпване на трагично събитие.

Добре е обаче сключващите такива застраховки да мислят и за това какво ще остане за семейството освен разходите за покриване на дълговете. Трябва да се вземат в предвид нуждите от евентуални разходи за образование на децата и другите по-дългосрочни и значителни нужди на семейството.

Не е зле преди да се сключи животозастраховка потенциалните застрахователни лица да се посъветват със специалисти, за да стигнат до извода какво е най-добре за тях и кой продукт е най-подходящ и съответства на тяхната специфика.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас