Кога се сключва застраховка живот?

2596
Кога се сключва застраховка живот?

В представите на хората застраховането се свежда до автомобили. Степента на проникване на пазара на животозастраховане в България е незначителна и то не в сравнение със страните от Западна Европа, а с останалите страни от ЦИЕ.

Може да се спомене примерът с Полша, Чехия и Словакия. В Полша, която е с население 6 пъти по-голямо от това на България, има 10 пъти по-голямо проникване на животозастраховането сред населението.

Много хора си купуват животозастрахователна полица, когато имат първо дете, и забравят за нея с течение на времето. Ефективната животозастраховка обаче включва периодичната й проверка и обновяване в съответствие с нуждите.

Хората е необходимо периодично да проверяват своите застрахователни нужди и да ги съобразяват с годишния си доход, степента си на задлъжнялост и нуждата да подсигурят своето семейство и техните разходи при настъпване на трагично събитие.

Хората не бива да пренебрегват и възможностите на животозастрахователните продукти за спестяване.

Младите хора могат да се възползват от това, че премията за тях по животозастрахователните продукти е по-ниска, а застраховката Живот се сключва за определен период от време, като през него разходът е постоянен и не расте.

По-възрастните хора могат да се ориентират към продукти с по-дълъг период и възможности за спестяване, което да гарантира техните спокойни старини.

Доколкото хората сключват подобен род застраховки, обикновено те са по-скоро задължителни, в случаите, когато теглят ипотечен или друг вид кредит. В тези случаи основно изискване на банката, която отпуска такъв кредит, е наличие на застраховка Живот.

Застрахователната сума в подобни случаи е в размер, покриващ размера на задължението при настъпване на трагично събитие.

Добре е обаче сключващите такива застраховки да мислят и за това какво ще остане за семейството освен разходите за покриване на дълговете. Трябва да се вземат в предвид нуждите от евентуални разходи за образование на децата и другите по-дългосрочни и значителни нужди на семейството.

Не е зле преди да се сключи животозастраховка потенциалните застрахователни лица да се посъветват със специалисти, за да стигнат до извода какво е най-добре за тях и кой продукт е най-подходящ и съответства на тяхната специфика.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg