Кога ставаме финансово зрели?

2183
Кога ставаме финансово зрели?

Финансовото съзряване е процес, за който няма определена възраст. Най-общо, като финансово зрял индивид можем да определим човек, способен и желаещ да поеме финансовия си живот в свои ръце, а не да оставя обстоятелствата да се грижат за неговите финанси.

Вижте още: Финансово зрели ли сте?

Хората стават финансово зрели на различна възраст. Според изследвания обаче, най-често това се случва след навършването на 30 години.


Тогава сме много по-склонни да спестяваме и да се държим финансово разумно, защото най-често това е възрастта, в която се купува имот с ипотека и се появяват децата, сочи проучване.

Като цяло средната възраст, при която хората достигат своята финансова зрялост, е 38 години.

Появата на деца е събитието с най-голяма тежест за финансовото узряване, според проучване, направено във Великобритания от изданието VoucherCodes.co.uk. Това е събитието, което до голяма степен променя финансовите навици на домакинствата.

Покупката на имот е вторият фактор с най-голямо значение за достигане на финансова зрялост, защото е свързано със значителна промяна в потребителското поведение.

Други събития, които съдействат за финансовото узряване на хората, са значителни реновации на имоти, загуба на работа и покупката на автомобил.

Изследването сочи обаче, че относително малък процент от хората са напълно наясно със своите финанси, като едва 23% от анкетираните казват, че имат точна представа относно задлъжнялостта си извън ипотеката.

Един от 10 твърдят, че нямат идея какви са месечните им разходи, докато 59% нямат представа колко имат в банковата си сметка.

Изследването е направено на базата на проучване сред 2000 британци.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg