Кога застрахователят няма да плати щети по Каско?

2573
Кога застрахователят няма да плати щети по Каско?

За разлика от повечето развити страни, у нас застраховката Автокаско има някои клаузи и препъни-камъчета, при наличието на които повечето застрахователи отказват да изплатят щети.

Ето и някои от тях:

На първо място, не си дръжте един от двата талона за автомобила в колата. Ако тя бъде открадната заедно с талона ви, най-вероятно застрахователят няма да ви плати или в определени случаи ще намали застрахователното обезщетение с 50%.

Тук е моментът да споменем, че за съжаление това често може да се случи, ако например, някой ви открадне дреха с ключове и документи за колата. В такъв случай, въпреки че нямате вина, ще се разделите с обезщетението или поне половината от него.

При неспазване на процедурата, трябва незабавно да съобщите за настъпило застрахователно събитие (например кражба), точно да следвате указанията на застрахователя и да уведомите органите на реда до 24 часа.

Промяна или неспазване на този ред и тези часови рамки може да даде основание на застрахователя да откаже изплащането на обезщетение.

Друг подобен случай е при неспазване на сроковете за внасяне на вноската по автокаското, ако сумата е разсрочена. Бъдете сигурни, че точно спазвате сроковете. Ако превишите с 15 дни срокз за следващата вноска, то имайте предвид, че застраховката ви вече не е в сила.

Застрахователят е в правото си да откаже изплащане на застрахователно събитие, дори и вие да продължавате да превеждате сумите и да си мислите, че сте застрахован. В подобен случай, при закъснение, трябва да отидете и да подновите застраховката си.

Имайте предвид, че при настъпване на ПТП, застраховката най-вероятно няма да покрива разходи за протези, или медицинско оборудване, както и за зъболечение.

Застраховката няма да покрие разходи, причинени от водач на МПС, който е употребил алкохол над допустимите норми или не притежава валидно свидетелство за правоуправление.

Никакво покритие не се получава и ако с колата е извършен опит за самоубийство.

Трябва да знаете също така, че повечето застраховки не покриват кражба на колела, вкл. джанти, тасове и др.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg