Когато шефът внезапно напусне...

4401
Когато шефът внезапно напусне...

Независимо какви са отношенията ви с шефа, напълно потресаваща е ситуацията, когато той внезапно напусне. Такива промени, без навременно предупреждение, са стрес. 

Като оставим хаоса настрана, пред вас се появяват нови професионални възможности, казва Бранди Бритън, президент на компанията за набиране на служители OfficeTeam.

„Това може да е възможност да изпъкнете и да покажете какво можете, повеждайки другите“, допълва тя.

Ето какво трябва да направите, когато шефът внезапно напусне:

Погрижете се за себе си

Запазете концентрация и обективност върху ситуацията. Не се втурвайте в заключения за това как тази промяна ще се отрази върху работата ви. Тя може да се окаже за добро.

Желателно е също така да си дадете време за възприемане на промяната. Уверете се, че умеете да се грижите за себе си. Това означава да продължите да спите добре, независимо от новината. Продължете да тренирате редовно и да се храните здравословно.

Задавайте въпроси

Възможно е да решите да разпитате бившия си шеф защо е взел такова решение. Причините може да са много. Питайте директно. Не е изключено той да разполага с вътрешна информация, която може да бъде от полза и за самите вас.

Дръжте се далеч от клюките. Не допринасяйте за тяхното генериране.

Измислете план Б

Не искаме да ви караме да мислите най-лошото, но никога не е зле да сте подготвени за него. За да се защитите в случай на такъв развой на нещата, подгответе план Б. Потърсете други работни възможности и изчакайте да видите как ще се развият събитията.

Така ще съхраните приходите си и няма да изпаднете в неприятно финансово състояние.

Излезте крачка напред

По време на смяната на ръководството може да се представите като човек, който разполага с решения. Заговорете новия шеф и му представете визитката си.

Можете да му изложите какви са вашите постижения досега и какво мислите за бъдещето на компанията. Ако сте недоволни от сегашната си работна позиция, сега е времето и мястото да направите крачка напред.

Потърсете повишение

В зависимост от това какви са целите на компанията, може би това е идеалното време за искане на повишение или пък заемане на по-висока длъжност.

Когато шефът напусне, обикновено някой от управителното тяло започва активно да разговаря със служителите. По време на такава среща можете да попитате дали настоящи служители могат да кандидатстват за освободеното място.

Приемете новото ръководство

Ако кандидатурата ви не е приета, избягвайте да показвате разочарование. Вместо това обмислете кариерата си в дългосрочен план и се настройте за положителна реакция.

Може следващият път да ви дадат шанс. Добра идея е и да проявите позитивно отношение към човека, който се е настанил в стола на шефа ви.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg