Кои акции от SOFIX са свръхкупени и свръхпродадени?

2360
Кои акции от SOFIX са свръхкупени и свръхпродадени?

Общо 8 от 20-те компании от индекса на сините чипове SOFIX се търгуват над своята 50-дневна пълзяща средна величина.

И докато това е положителен знак, понякога е и симптом за свръхпокупеност, особено ако компанията е изключително далеч от 50-дневната си линия.
 

Компания % цена от 50-дневна SMA
Албена 18.26%
БАКБ 14.62%
Химимпорт 4.29%
ЦКБ 4.02%
Софарма 3.46%
М+С Хидравлик 1.82%
Инд. Холд. България 1.08%
Оргахим 0.59%
Монбат -0.38%
Трейс -0.40%
КТБ -2.51%
ЕЛАРГ -2.80%
Каолин -3.05%
ПИБ -3.12%
Еврохолд -3.15%
Неохим -3.88%
Спарки Елтос -4.67%
Холдинг Пътища -5.20%
ОЦК -7.29%
Енемона -9.30%
SOFIX 2.50%


Въз основа на този показател, като най-надценена (отдалечена от 50-дневната си SMA) можем да определим Албена. Тя е на цели 18.3% в момента от средната си стойност за последните 50 дни.

Следва БАКБ, която е на 14.6% от своята SMA.

Това е на фона на 2.5% отдалеченост на SOFIX от своята средна величина за последните 50 дни.

Две компании са на път да получат положителен сигнал, или цената им да пресече заветната линия - Монбат и Трейс. И при двете цената е с 0.4% под тяхната 50-дневна SMA.

На противоположния фронт като свръхпродадени, въз основа на отдалечеността на цената им от 50-дневната SMA можем да определим Енемона (-9.3%), ОЦК (-7.29%) и Холдинг Пътища (-5.2%).

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява съвет за покупка, или продажба на акции

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Акционер, но не в дружества от сините чипове
# 0
21:08 | 11 August 2010
Сините чипове са в Софикс. Добър анализ, но мнението ми е, че колкото по-голям брой дружества се използват за пресмятането на основния борсов индекс на Българската фондова борса, толкова по-представителен за цялостното състояние на българската икономика ще бъде той.
opa
# 1
13:08 | 10 August 2010
MA50 ne e indicator za overbought i oversold !!!!! a na Ivo shte kaja che kato ne razbira ot TA po dobre da ne se obajda ...koe raboti i koe ne raboti e subektivno mnenie
Ordinary shares
# 2
19:08 | 9 August 2010
Анализите и индексите са необходими за всяка борса, още повече за Българската фондова борса, на която повечето инвеститори разчитат на бързи и спекулативни печалби. Магията на фондовия пазар няма нищо общо с играта на тото или с времената на спекулативното натрупване на капитали след историческите времена на повсеместен стоков дефицит в края на миналия век. Като коментиращ информациите и анализите в Профит.бг, едва ли ще кажа на когото и да било каква доходност съм постигнал. Просто завистта и злобата по земите български и сред хората, населяващи ги, са почти безгранични. За съжаление, бих добавил, разбира се. Отдавна съм свикнал с тези човешки слабости и съм се научил да не им обръщам внимание. Доходността на всички фондови пазари винаги е била по-голяма от доходността на останалите финансови инструменти и банкови депозити. Написаното не е препоръка за инвестиране нито в акции, нито в облигации, нито в държавни ценни книжа или съкровищни бонове. За да се постигне положителна доходност и съответните печалби от участието на капиталовите пазари са необходими няколко неща. Едното от тях е първоначалния капитал, другото - професионално отношение към инвестирането, третото - да бъдеш различен от "стадото" инвеститори, четвъртото - да не се поддаваш на емоции и да продаваш активите си, когато има спадове в икономиката и мечи пазари и т. н. Доходността трябва да си обявяват инвестиционните, взаимните, пенсионните, договорните и другите фондове, ако има такива. Индивидуалните инвеститори с голяма доходност ги има в сайтовете за богатите българи.
ivo111
# 3
15:08 | 9 August 2010
г-н Минчев Профит Бг Технически анализ и разните му там индикатори са неприложими за БФБ. Запомнете го. Попитайте някой от коментиращите ТА каква доходност са направили.Ако искате да бъдете сериозна медия не канете и не се излагайте с измислени анализатори занимаващи се с ТА.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg