Кои са движещите пазара сили?

1843
Кои са движещите пазара сили?

Защо пазарът на акциите расте или пада? Каква е силата, която движи пазара? Сложният въпрос има много отговори, пише Кен Литъл. Някои от двигателите са очевидни за нас, но други остават прикрити. В тази статия ще се споменат някои от факторите с икономическо, политическо или социално измерение, които могат да засилят или забавят развитието на пазара.

Списъкът на очевидните сили включва: инфлация, лихвените проценти, печалбите, цената на петрола и енергията, конфликтите и терористичните атентати, престъпността, политическата нестабилност и др.

Както можете да забележите, много от изброените фактори могат да имат сериозен дългосрочен ефект, докато други да предизвикат временни сътресения.

Има една сила обаче, която не присъства в списъка, но прави пазара изключително непредвидим. И това е несигурността, която усложнява задачата за определяне посоката на движение. Пазарът не обича изненади и когато се появят признаци на промени, той реагира.

Има теория, която казва, че капиталовите пазари са “ефективни”. Това ще рече, че в даден момент всеки един от нас има равен достъп до една и съща информация. Разбира се, това не е така. Най-общо казано, пазарът вече e изконсумирал новината или събитието, много преди то да се появи официално на бял свят.

Пример: ако пазарът очаква, че Fed ще покачи лихвения процент в САЩ с 0.25% на следващата си среща, пазарът ще погълне и отчете предположението в цените, много преди събитието. Ако Fed действа според очакванията, то обикновено ефектът на новината върху пазара е минимален. Ако обаче повиши процентите с 0.50 на сто, в този случай пазарът може да реагира рязко.

Изненадващите икономически новини, военни конфликти или терористични актове, както и други непредвидими събития, нарушават пазарната логика на контрол и често могат да предизвикат моментни паники. Но не може и категорично да се каже, че ефектът им е с по-дългосрочен характер. За разлика от лошите новини, добрите могат да стимулират рязко покачване на цените

Какво трябва да означава за един инвеститор всичко това ? Повечето инвеститори приемат пазарните сътресения като временни корекции, които скоро ще се успокоят. Въпреки това е необходимо да внимавате за сигналите, изпращани от пазара.

Ако сте си набелязали дадена акция, но ви се е струвала прекалено скъпа, едно от изброените дотук неща би могло да доведе до леко понижаване на цената, достатъчно за да я направи достъпна за вашия джоб.

От друга страна, ако възнамерявате да продавате, внимавайте с корпоративните отчети и печалба, както и за други предвидими събития, които могат да добавят допълнителна стойност на акциите Ви.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg