Кои са най-важните 20 минути от деня ви?

6875
Кои са най-важните 20 минути от деня ви?

Кои са най-важните 20 минути от деня ви? Според специалистите това са онези моменти, които вие отделяте за планиране.

Вие си мислите: "Планиране? Гадост." Знаем, че за някои хора това е страшна дума, но не се притеснявайте. Не говорим за писането на бизнес план или определянето на годишни цели.

Въпросът е в това да посвещавате 20 минути от времето си всеки ден, за да приоритизирате задачите си и да организирате времето сди.


Не бива да забравяте, че тези 20 минути днес могат да ви спестят часове работя утре. Те могат да превърнат един добър ден в един прекрасен ден.

Всеки знае, че най-ценният ресурс на хората е времето им. Така че спрете да го раздавате и го разходвайте за важни задачи и дейности, които са от полза за вас.

Малко хора си дават сметка, че трябва да защитават времето си от разхищаващи го хора и проблеми подобно на кучето, което пази кокала си.

Ако пръскате времето си, то това означава, че намалявате възможностите си. Именно за да не губите нито секунда от него ви трябва дневен план, който да съставите през 20-те най-важни минути от деня си.

Вижте още: 7 токсични парични навика, от които трябва да се откажете

Ето един пример:

1. Определете си осем цели за деня

Трябва да ги постигнете през този ден, а не да ги отложите за следващия.

2. Шест от тези цели са професионални, а две - лични

Личните цели включват неща като игра с децата или разтоварващ разговор преди лягане с половинката ви.

3. На следващата сутрин отбележете направеното

Отметнете какво сте успели да свършите, направете преоценка и след това създайте нов списък за деня.

4. В събота променете съотношението и си определете шест лични и две професионални цели

Професионалните цели могат да засягат и личния ви живот – като например да платите сметките. Това е опит да се откъснете от работата през уикенда и да го посветите на семейството си.

В неделя няма съставяне на списъци. Всеки човек има нужда от ден без задачи.

Ако посвещавате 20 минути на ден (понякога и по-малко), за да определяте дневните цели и да организирате приоритетите си, това ще е полезно не само за работата, но и за личния живот, здравето и благополучието ви.

Тези 20 минути не са фиксирани през определено време от деня. Можете да ги отделяте сутрин, за да визуализирате всичките си задачи. Или пък вечер в леглото да правите ретроспекция на свършеното и да планирате утрешните дейности.

Въпросът не е кога планирате деня си, а дали можете да го направите. Можете да изберете най-важните си 20 минути на ден. Въпросът е как ще ги прекарате.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg