Кои са шестте най-активно търгувани валути и защо?

3114
Кои са шестте най-активно търгувани валути и защо?

Форекс пазарът е най-ликвидният световен финансов пазар, с дневни търгувани обеми от над 4 трлн. долара. Основната част от валутната търговия обаче, е свързана с имената на няколко валута. Вижте защо това е така, според изданието Investopedia.com.

1. Щатският долар

Това е най-търгуваната валута в света. Доларът е изключително популярен в търговията си срещу останалите основни валути и всъщност движението му се приема като барометър на валутната търговия. Това е така, защото щатската валута е неофициално основна за световните резерви, държана от почти всички централни банки.

Практиката доларът да е втора основна валута, след местната, е известна в света под наименованието „доларизация".

Доларът се използва като основна валута за търгуваните на световните пазари стоки. Много често, той е и валутата, към която е обвързана местната при наличието на валутен борд.

Така например, Китай използва долара, като валута, към чийто курс е обвързан юанът.

2. Еврото

Макар и да е относително млада валута, представена на първия януари 1999 година, еврото все повече набира скорост. Все повече стават централните банки, които допълват с единна валута своите резерви или ги ребалансират в полза на еврото. Така те намаляват зависимостта си и обвързаността си с щатската валута.

Еврото също все по-широко се използва за обвързване на местна валута, в условия на валутен борд, какъвто е примерът с България.

Към единната валута често обръщат своя поглед и спекулантите, търгуващи я с очаквания за подобряване, или влошаване на състоянието на Еврозоната. Политически събития извън пределите на стария континент, също често водят до значителна търговия с еврото и сериозни флуктоации на единната валута.

3. Японската йена

Японската валута е най-лесно търгуваната сред азиатските, а курсът й се приема като отражение на състоянието на икономиката на страната и е силно обвързан с представянето на износа на експортноориентираната държава.

Много инвеститори приемат йената като извор на стабилност и сигурност в условия на кризи на световните финансови пазари.

Инвеститорският интерес към йената се повишава в условията на глобална несигурност и бягство от рискови активи.

И обратното - търсенето на по-рискови активи при стабилно представяне на световните глобални финансови пазари кара инвеститорите да продават йени, за да влязат в по-високо рискови активи.

Ниското ниво на лихвите в Япония пък са основна причина, йената да е една от двете валути, ползвани при стратегията "кери трейд", където инвеститорите се надяват да печелят освен от валутни разлики и от лихвения диференциал.

4. Британският паунд

Паундът е четвъртата най-активно търгувана валута на форекс пазара. Тя също има качествата и свойствата на резервна валута, благодарение на стойността, имплементирана спрямо останалите основни валути. Въпреки, че Великобритания е член на ЕС, тя предпочете да не въвежда еврото като основна валута. Така върху паундът много по-лесно може да се въздейства, посредством местна парична политика и повишение, или намаление на лихвите.

Британският паунд се отличава със своята относително по-голяма волатилност в сравнение с останалите валути (поради почти цялата си зависимост от представянето на икономиката на страната) и за това често се предпочита от валутните спекуланти.

5. Швейцарският франк

Валутата се определя като неутрална, според валутните трейдъри. Тя, подобно на йената, се възприема също като спасителен остров в условията на геополитически кризи и световна несигурност. Франкът е с отрицателна корелация към по-волатилни валути, като канадския и австралийския долар.

Швейцарската банка е позната на пазара с това, че е относително активен играч на пазара в усилията си да поддържа стабилно и плавно изменение на курса на своята валута. Това, разбира се, не се отнася за последните месеци, когато доларът поевтиня до рекордни в историята си дъна спрямо швейцарската валута. Това отново е отражение на значителната несигурност и търсене на спокойствие във франка от страна на инвеститорите.

6. Канадския долар

Това е може би най-обвързаната с цените на суровините валута. Трейдърите често използват тази валута за застраховане на позициите си в суровини и особено в петрол. Това е и една от основните причини канадският долар да е силно волатилен и да е шестата най-търгувана в света валута.

Източник: Fx1.bg

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас