Кои са шестте най-активно търгувани валути и защо?

3157
Кои са шестте най-активно търгувани валути и защо?

Форекс пазарът е най-ликвидният световен финансов пазар, с дневни търгувани обеми от над 4 трлн. долара. Основната част от валутната търговия обаче, е свързана с имената на няколко валута. Вижте защо това е така, според изданието Investopedia.com.

1. Щатският долар

Това е най-търгуваната валута в света. Доларът е изключително популярен в търговията си срещу останалите основни валути и всъщност движението му се приема като барометър на валутната търговия. Това е така, защото щатската валута е неофициално основна за световните резерви, държана от почти всички централни банки.

Практиката доларът да е втора основна валута, след местната, е известна в света под наименованието „доларизация".

Доларът се използва като основна валута за търгуваните на световните пазари стоки. Много често, той е и валутата, към която е обвързана местната при наличието на валутен борд.

Така например, Китай използва долара, като валута, към чийто курс е обвързан юанът.

2. Еврото

Макар и да е относително млада валута, представена на първия януари 1999 година, еврото все повече набира скорост. Все повече стават централните банки, които допълват с единна валута своите резерви или ги ребалансират в полза на еврото. Така те намаляват зависимостта си и обвързаността си с щатската валута.

Еврото също все по-широко се използва за обвързване на местна валута, в условия на валутен борд, какъвто е примерът с България.

Към единната валута често обръщат своя поглед и спекулантите, търгуващи я с очаквания за подобряване, или влошаване на състоянието на Еврозоната. Политически събития извън пределите на стария континент, също често водят до значителна търговия с еврото и сериозни флуктоации на единната валута.

3. Японската йена

Японската валута е най-лесно търгуваната сред азиатските, а курсът й се приема като отражение на състоянието на икономиката на страната и е силно обвързан с представянето на износа на експортноориентираната държава.

Много инвеститори приемат йената като извор на стабилност и сигурност в условия на кризи на световните финансови пазари.

Инвеститорският интерес към йената се повишава в условията на глобална несигурност и бягство от рискови активи.

И обратното - търсенето на по-рискови активи при стабилно представяне на световните глобални финансови пазари кара инвеститорите да продават йени, за да влязат в по-високо рискови активи.

Ниското ниво на лихвите в Япония пък са основна причина, йената да е една от двете валути, ползвани при стратегията "кери трейд", където инвеститорите се надяват да печелят освен от валутни разлики и от лихвения диференциал.

4. Британският паунд

Паундът е четвъртата най-активно търгувана валута на форекс пазара. Тя също има качествата и свойствата на резервна валута, благодарение на стойността, имплементирана спрямо останалите основни валути. Въпреки, че Великобритания е член на ЕС, тя предпочете да не въвежда еврото като основна валута. Така върху паундът много по-лесно може да се въздейства, посредством местна парична политика и повишение, или намаление на лихвите.

Британският паунд се отличава със своята относително по-голяма волатилност в сравнение с останалите валути (поради почти цялата си зависимост от представянето на икономиката на страната) и за това често се предпочита от валутните спекуланти.

5. Швейцарският франк

Валутата се определя като неутрална, според валутните трейдъри. Тя, подобно на йената, се възприема също като спасителен остров в условията на геополитически кризи и световна несигурност. Франкът е с отрицателна корелация към по-волатилни валути, като канадския и австралийския долар.

Швейцарската банка е позната на пазара с това, че е относително активен играч на пазара в усилията си да поддържа стабилно и плавно изменение на курса на своята валута. Това, разбира се, не се отнася за последните месеци, когато доларът поевтиня до рекордни в историята си дъна спрямо швейцарската валута. Това отново е отражение на значителната несигурност и търсене на спокойствие във франка от страна на инвеститорите.

6. Канадския долар

Това е може би най-обвързаната с цените на суровините валута. Трейдърите често използват тази валута за застраховане на позициите си в суровини и особено в петрол. Това е и една от основните причини канадският долар да е силно волатилен и да е шестата най-търгувана в света валута.

Източник: Fx1.bg

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg