Кои са трите най-важни въпроса при сделки на форекс пазара?

3125
Кои са трите най-важни въпроса при сделки на форекс пазара?

Всяка сделка се свежда до вход, печалба и стоп. Разбира се те са много важни - всъщност това са основните блокчета в изграждането на плана за търговия - но не са всичко, което трябва да знаете, и, честно казано, това са последните три неща, които ви интересуват.

Ако не са те, кои са първите три неща, които трябва да знаете, преди да отворите позиция на финансовите пазари?

Какво има в икономическия календар?


Преди сделка - всяка една сделка - се уверете, че знаете най-важните новини в календара. И не само за деня, а за цялата седмица. Разберете какви са най-важните данни, какви са очакванията на пазара и какви ще са последствията от новината, кои ще са заглавията, които ще движат пазара.

За важни и бързи новини може да използвате различни информационни сайтове и телевизии, които да ви покажат настроенията на пазара и очакванията на играчите.

Това ще ви позволи да определите потенциалния риск през сесията, кога се очаква волатилността да се повиши и какви времеви графики да използвате в дадените условия.

Какво е генералното движение (трендът)?

Изборът на времеви графики е основен за определянето на тренда на пазара. Която и валутна двойка или акция да търгувате, дневната графика е най-добра за определяне на тренда.

Възможно е да не я използвате за търговията, но тя ви дава насоката за главното движение на пазара.

За да разберете сентимента и тренда на пазара, вие трябва да видите дали е бичи (възходящ), мечи (низходящ) или в рейндж (без посока за момента).

Използването на дневна графика ще ви даде информация за движението на пазара без моментните отклонения , защото се вижда коя е доминиращата нагласа.

Трябва да се знае кой е на кормилото на пазара и какви са настроенията. Не трябва да ви интересува дали са биковете или мечките, ако се вижда ясен тренд, който е валиден при всички интрадей графики, включително и на дневна графика.

Винаги трябва да следвате пътя, по който има най-малка съпротива, да следвате тренда и да избирате символ за търговия, който има ясно изразено движение.

Какво ще ми струва отворената позиция?

Друг аспект от търговията, това е цената, която сте готови да платите за сделката и движението на пазара. Много трейдъри се замислят за това чак след като отворят позиция на пазара.

При краткосрочни позиции фактор може да е спредът (разликата между купува и продава), който обикновено се различава по време на различните сесии - азиатска, европейска и американска.

При по-дългосрочните може да повлияе и суапът (Swap), което е прехвърлянето на сделка обикновено с валутни двойки за следващия ден.

Всеки пазар има собствен ритъм. При форекс търговията, трябва да сте наясно с границите при движението на двойката през всеки един час от деня, което ще ви даде идея за възможния рейндж при заемането на позиция.

Отговорите на тези важни въпроси ще ви покажат следните неща:

Коя валутна двойка да започнете да разглеждате за търговия

В каква посока да влезете на пазара

На каква графика да се фокусирате

Каква стратегия да използвате

Какъв риск бихте си позволили да поемете

Последната стъпка преди отварянето на позиция е какво е съотношението между риск и печалба, но повечето трйдъри започват с нея да градят плана си за търговия и заради това много от тях започват да правят грешки, защото не разбират по-голямата картинка на пазара: рискът, икономическите условия и доминиращите очаквания за дадената валутна двойка, която търгуват.

* Източник: Варчев Финанс

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg