Кои суровини предсказват посоката на пазара и как?

2017
Кои суровини предсказват посоката на пазара и как?

Често суровините се използват като индикатори за движението на световните фондови пазари. Медта, например, е нещо повече от материал, използван в кабели, а златото не се приема само като материал, от който се правят бижута, пише финансовото издание Investopedia.com.

Тези суровини, заедно с други, се наблюдават от инвеститорите, за да се прецени развитието на световната икономика или нагласите на пазарните участници. Ето и кои са най-широко използваните предвестници за бъдещото на пазара от страна на инвеститорите сред суровините:

Златото

Златото е най-популярният сред инвеститорите метали, от движението на цената на което инвеститорите често си вадят много изводи.

За потребителите златото не се приема като инвестиционен актив, но неговата роля в света на инвестициите отдавна е позната и се повишава през последните години с развитието на една нова индустрия – ETF-фондовете.

Традиционната функция на златото в инвестиционния свят е хеджиране срещу икономически и политически рискове, сривове на борсите или инфлация.

През изминалата и тази година златото все повече наподобява в движението си това на финансов актив, по който се съди за цялостното състояние на икономиката.

Традиционно цената на златото има склонност да се движи в посока обратна на тази на пазара. Затова инвеститорите често го използват като хеджиращ инструмент, насочвайки инвестициите си към метала в моменти на спад на пазарите като цяло.

Златото е предпочитано и в моменти на военни конфликти и сериозни политически и икономически кризи. Не случайно то достигна рекордни стойности през изминалата година, когато европейската дългова криза разгоря с пълна сила.

Признаците за стабилизиране на кризата и състоянието на световната икономика като цяло, както и силното повишение на световните индекси от началото на годината бяха сред основните причини за бързата и рязка обезценка на благородния метал през тази година.

Медта

Този метал не е толкова популярен, колкото златото, предвид на факта, че е индустриален. Цената му обаче се следи изключително отблизо от инвеститорите, защото то сочи състоянието на индустриалните компании като цяло, както и на имотния сектор.

По цената на медта инвеститорите се ориентират и за пазарните настроения сред инвеститорите.

Когато цената му се повишава, това се приема като признак за апетит на инвеститорите към рискови активи, като цената на метала е изключително волатилна. И обратното, понижението в цената на медта може да сочи продажба на рискови активи от страна на инвеститорите и началото на корекция за фондовите пазари.

Петрол

Ако златото е най-популярната суровина, то петролът не е много далеч след него. Макар суровината да е изключително чувствителна към политически новини и да има сериозна сезонност при движението на цената й (поради традиционно голямото потребление през лятото), инвеститорите имат склонност да се ориентират за пазара по движението в цената му.

Поскъпването на цената на петрола до нови върхове, често се свързва с инфлация и трудности за потребителите и се приема като предвестник за забавяне на световния ръст. Цената на суровината също така въздейства директно върху някои сектори и компаниите в тях, като например авиосектора или транспортния сектор.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ahmet
# 0
12:07 | 26 July 2012
Stands back from the keyboard in azmaeemnt! Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg