Колко критичен е факторът време при пенсионното осигуряване?

1984
Колко критичен е факторът време при пенсионното осигуряване?

Темата за пенсионното осигуряване е изключително актуална в момента. Това, което може би не се осъзнава напълно от хората, е „стойността на парите във времето“.

Колкото по-рано започнете да заделяте средства, които ще бъдат управлявани професионално и ще ви носят някаква доходност, толкова ефектът от това се „мултиплицира“ с времето и средствата, които ще получите след години, ще нараснат „лавинообразно“.

Ето един онагледен пример, който сочи това (базиран на дългосрочната средна възвръщаемост от частните фондове в САЩ).


Тази доходност не е нереалистична за постигане, а предложения от фондове, които са постигали подобен резултат през последните години (повече от 5-7 години), има включително и на родния пазар. 

В примера са дадени трима инвеститори – Сюзън, Бил и Крис.

Сюзън започва да спестява най-рано, като в периода между 25 и 35 години спестява в частен пенсионен фонд по 5000 долара годишно. За целия период тя инвестира 50 000 долара.

Бил също инвестира по 5000 долара годишно, но започва по-късно – между 35 и 65 години. За целия период инвестира 150 000 долара.

Крис инвестира по 5 000 долара годишно, но между 25 и 65 години. За целия период инвестира 200 000 долара.

Може би за много от хората изненадващ ще е резултатът, че Сюзън, която е инвестирала три пъти по-малко от Бил, на 65-ата си година ще разполага с 602 070 долара, или повече от Бил, който ще има 540 741 долара. Причината е само една – по-ранното стартиране, което в пълна степен обрисува критичността на фактора време.

И макар Крис да е инвестирал само с една трета повече от Бил, сумата, която ще получи, е над два пъти по-голяма - в размер на 1.143 милиона долара. Причината - Крис е започнал с десет години по-рано.

Този пример в пълна степен обрисува критичността на фактора време.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg