Кой кредит да изберем - в лева или в евро?

3119
Кой кредит да изберем - в лева или в евро?

Когато става въпрос за теглене на кредити, неизменно ще ви мъчи един въпрос - в каква валута да го изтеглите - в евро или в лева. На пръв поглед е все едно поради факта, че валутният борд предопределя една фиксираност на националната ни валута с еврото.

В България едно евро е фиксирано при курс от 1.95583 лева. Този факт, както и членството на страната ни в ЕС, правят лесно консумирането на кредит в евро.

В същото време фиксираността на лева намалява опасността от обезценка или поскъпване на националната ни валута, която би могли да облагодетелстват или да доведат до загуби за кредитополучателите.

Така че въпросът може да се интерпретира при кой кредит са по-изгодни условията, както и кой отговаря в по-голяма степен на вашите лични нужди.

Едно от основните предимства на кредитите в евро (в случая разглеждаме ипотечен такъв) е по-ниската лихва, която ще плащате по тях. Разликата между лихвите по кредити в евро и лева достига един процент и повече при някои банки.

До голяма степен по-високите лихви по кредитите в лева се предопределят от по-високия лихвен процент у нас, възлизащ на 4.75% през февруари или повишение за една година от 1.22 процентни пункта. За сравнение, нивото на краткосрочните лихви в Еврозоната е при 4% на годишна база.

Като друга причина може да се посочи относителната ограниченост на левовите ресурси, до голяма степен и в резултат на предприетите през изминалата година действия от страна на Централната банка за повишение на задължителните минимални резерви с цел ограничаване на кредитната активност.

На фона на значителното повишение на лихвите по кредити, наблюдавано през последните месеци, може да се обобщи, че лихвите по кредитите в евро са се повишили с по-малко, в сравнение с тези в лева.

Важното за един кредитополучател обаче е не само настоящото състояние на лихвите, но и бъдещите тенденции за тяхното изменение, доколкото кредитите са в основната си част са дългосрочни, особено ипотечните.  

И доколкото сме във валутен борд и провеждането на парична политика е ограничено, то едни от малкото опции на централната ни банка са свързани с въздействие върху паричното предлагане.

Има и друг аспект при тегленето на дългосрочен кредит. С очакваното присъединяване на страната ни към Еврозоната, се очаква постепенно преминаване на всички кредити в евро.
За мнение по въпроса се допитахме и до водещи специалисти от банковия сектор.

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор, UniCredit Bulbank

Според мен това е въпрос, с който се спекулира в последно време, защото не могат да се стандартизират критериите. Причината за това е, че зависи от вида кредит, неговата продължителност, целта му на вземане и не на последно място личната нагласа на клиента.

Валутен риск в курса евро/лев не съществува. Не се знае и точната дата за влизането на България в Еврозоната. Смятам, че през следващите от 3 до 5 години отпусканите кредити ще са в евро.

Има много фирми, чиито бизнес е насочен към Европа, а и печалбата им е в единната валута. От тази гледна точка отпускането на кредит в евро за подобен клиент ще е по-изгодно, отколкото впоследствие да обръщат кредита в евро.

В случая не говорим за стандартизирани продукти и така зададен въпросът е некоректен, защото с него се обобщава. Тук въпросът кой е по-изгоден трябва да се раздели на подвъпроси, за да се уточни за кой клиент какво е подходящо.

Станимир Михайлов, прокурист и член на УС на Токуда Банк

При така формулиран въпрос oтговорът е, че разлика няма, защото курсът на лева е фиксиран към еврото. Зависи от нивото на лихвения процент, плаващ или фиксиран е той, от погасителните планове, предназначението на кредита и други.

Значение би имало, при бъдещо присъединяване на България към страните от Еврозоната, по какъв курс ще се превалутират цените на стоки и услуги. Ако той е равен на фиксинга то това потвърждава извода, че вида на валута - лев или евро не влияе.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg