Кредитните деривати като барометър на пазара

1179
Кредитните деривати като барометър на пазара

През март, няколко седмици преди банкрута на Bear Stearns, разтревожените инвеститори започнаха внимателно да следят адекватността на котировките не само на акциите, но и на суапите за осигуряване срещу кредитен риск (CDS).

Тези никому неизвестни някога финансови инструменти станаха толкова популярни, че техните котировки сега се следят особено старателно. Спредът върху петгодишните суапи за осигуряване срещу кредитен риск се увеличи повече от двойно- до 740 б.п., което означава, че застраховка на кредит от 10 млн. долара ще излезе около 740 хил., коментира в. "The Economist".

Според запознати, Morgan Stanley следи спредът върху собствените си суапи, за да разбере как пазарът оценява корпоративното й здраве - когато спредовете се разширят прекалено, пазарът възприема, че банката възнамерява да съкрати обема на кредитите си.

А това как пазарът на CDS оцени кредитоспособността на Lehman Brothers, който на 20 август продаваше със спред на ниво 376 базисни пункта (два пъти повече отколкото в началото на май), ще е още една проверка на полезността на този показател.

Някои анализатори се съмняват в това, че пазарът на CDS може да се смята за надежден индикатор на финансовото благополучие. Въпреки че неговата стойност се увеличи от 4 трлн. долара през 2003 г. до 62 трлн. през 2008 г., много договори се търгуват в условията на малък обем, недостатъчна прозрачност и склонност към колебания.

Като пример могат да бъдат посочени резките колебания на спреда върху CDS на трите най-големи исландски банки, който по данни на Fitch се увеличи до ниво, превишаващо с 35% това на Bear Stearns, непосредствено преди да бъде продадена. След публикуване на отчетите им за второто тримесечие обаче паниката утихна.

Според запознати суапи за осигуряване срещу кредитен риск все по-често се използват не само за хеджиране, но и за спекулации, и затова могат да дадат лъжливи сигнали, особено когато пазарът е в паника.

По правило обаче "грешното" ниво не може да се запази дълго. Според Moody's спредът въху суапите в 80 на сто от случаите приблизително съответства на кредитния рейтинг. Fitch Solutions също твърди, че пазарът на CDS е сигнализирал за промените в рейтинга на половината банки около три месеца преди самите промени.

И макар че амплитудата на колебания на спеда по CDS понякога може да не съответства на действителността, промените му най-често са толкова надежден сигнал за опасност, колкото и измененията на фондовия пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...