Кредитният портфейл на финансовите институции по репата е 52.5 млн. лв. в края на май

1935
Кредитният портфейл на финансовите институции по репата е 52.5 млн. лв. в края на май

Към края на май общият размер на кредитните портфейли на финансовите институции, предлагащи заеми срещу ценни книжа достига 52.5 млн. лв. Това заяви Калина Атанасова, кредитен инспектор в Овергаз Капитал, в най-новия видео урок на Profit.TV - „Кредитиране срещу обезпечение ценни книжа - репо сделката като възможност за гъвкакво финансиране“.

Репо сделката или репото е споразумение за покупко-продажба на акции, при която притежателят на ценните книжа продава, като поема ангажимента за обратното им изкупуване от купувача по фиксирана цена на договорена, бъдеща дата.

Получените по репо сделката средства не са целеви, но практиката показва, че голяма част от тях се влагат отново на борсата. Това обаче не е задължително.

Репо сделките станаха особено популярни през миналата година като финансирането чрез репа имаше широко приложение на капиталовия ни пазар. От октомври 2007 г. общият месечен размер на кредитирането срещу залог ценни книжа е около 50 – 52 млн. лв.

Този вид кредит е предпочитан от българските инвеститори, защото процедурите по отпускането на средствата са по-облекчени от останалите видове кредити. Това е така, защото от значение за кредитната институция е видът на залаганите акции, а не толкова рисковият профил на клиента.

Размерът на предоставения кредит е процент от пазарната стойност на обезпечението, изчислена към текущия момент, като разликата между оценката и пазарната цена служи като превенция от риск за институцията.

Процентът на финансиране в България варира между 50 и 70%. За обезпечение обикновено се приемат най-ликвидните акции, търгувани на Българска фондова борса (основно включените в BG40 и SOFIX акции и дялове на някои ДФ).

Договореният срок по заема не е особено дълъг поради динамичността на капиталовия пазар и трае между 2-3 седмици до три месеца. Овергаз Капитал предлага отпускане на кредит срещу акции до 12 месеца.

Характерното при сделките от над един месец са ежемесечните плащания. Главницата по кредита се връща в края на периода, при датата на падежа. Всеки месец, на договорена дата се дължи лихва, също предварително фиксирана.

Лихвите при репата варират между 12-16%. Годишната лихва, която предлагат от Овергаз капитал е 13%.

Специфика при кредититирането срещу акции е при колебания в цените на ценните книжа и поевтинеят до толкова, че финансиращата институция да поиска допълнително обезщетение по кредита. Има няколко варианта това да стане – чрез парична сума или гаранционен депозит и под формата на акции. При възстановяване на първоначалния баланс допълнителното обезпечение се връща на клиента.

Когато клиентите не са в състояние да изплащат месечните си вноски, кредиторът има право да продаде приетото обезпечение до размера на вземането си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg