Кунг фу мениджмънт

1063
Кунг фу мениджмънт

Времената, в които Азия се мереше по Запада, вече са минало - днес европейските мениджъри се ориентират по азиатските си колеги. Защото са по-бързи и имат повече хъс.

Доскоро ръководните постове в намиращите се в Азия германски фирми бяха заети предимно от германци, междувременно всеки трети е с чуждестранен паспорт, а тенденцията е на нарастване.

Откакто индийците и китайците действат по-смело отвсякога, германските предприятия се чувстват принудени да се отворят към азиатската мениджърска култура.

"В Азия проявите на надменност са недопустими", казва професорът по икономика Хорст Льохел. Той отбелязва и, че е мит твърдението, че европейските продукти са най-добрите, а азиатците копират всичко, съобщава Deutsche Welle.

Отварянето на Изтока

Светът на мениджмънта се променя - индийците вече не стоят безропотно и безмълвно пред германските босове, нито пък китайците възприемат безкритично изказванията на американските професори.

Откакто Западът потъна в собственолично организираната си криза, азиатските предприемачи и мениджъри залагат все повече на собствените си способности - взимат решенията много по-бързо, без да изпускат от поглед дългосрочната цел.

Новият завод на BMW в Китай също привлича местни мениджъри

Те преговарят безкомпромисно, отчитайки интересите на своята фирма, своя персонал и своята страна. И са готови на всичко, за да защитят местния пазар от мултинационалните концерни от Европа и от Съединените щати.

Или пък - за да завладеят части от западните пазари. В Германияq междувременноq са се установили 800 китайски и 375 индийски фирми, при това броят им продължава да нараства.

С принципите на кунг фу

Отдавна се е стигнало дотам Западът на учи от Изтока - от неговата по-голяма склонност ъкъм експериментиране, повече въображение, а и не на последно място - по-голяма бързина.

На Запад всяко решение се планира и документира, докато китайците и индийците предпочитат да проверяват нещата на практика.

Китайските мениджъри нерядко игнорират рисковете, взимайки решения, впечатляват с ангажираността си при участието в конкурси и засенчват всеки конкурент, който потъва в анализи на риска и ревизии на счетоводството.

Азиатците демонстрират подплатено самочувствие

Все пак западните мениджъри не бива да възприемат азиатските методи буквално. Китайците наистина са бързи и интелигентни, но образователната система се базира на заучаването на материала наизуст, вместо на мисленето, което води до иновации, казва познавачът на Китай Льохел.

Но е задължително Западът да се отнася към Азия сериозно и да се научи да я разбира - при положение, че в бъдеще в икономиката думата ще имат енергичните и отлично информирани азиатци. Те са взели от Запада всичко, което са могли, допълвайки западните тактики с азиатски методи, наподобяващи кунг фу.

Работейки упорито, те подготвят внимателно поглъщанията на фирми и експанзиите, играят тактически рафинирано, нанясат изненадващи удари до постигането на победата. Подходът на азиатците в икономиката напомня именно на принципите на кунг фу.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg