Купувате имот? Няколко съвета как да го оцените при огледа

1818
Купувате имот? Няколко съвета как да го оцените при огледа

Докато собствениците на имоти, обявени за продажба, се подготвят как да ви ги представят в най-добрата възможна светлина, нека преминем "кратък курс за млади бойци", в случая купувачи.

1.Разглеждайте жилището на дневна светлина- това ще ви позволи реално да видите разположението му и заобикалящия го екстериор. Ако собственикът отказва да предостави тази възможност, можете напълно да очаквате, че той крие "някои забележителности", напълно несъответстващи на плана за огледа. Ако можете, посетете жилището преди обяд, в час-пик, за да си съставите пълна представа за шума и замърсяването в района.

2. Разходете се в околността- не забравяйте да се осведомите за транспортната и търговска инфраструктура. Все пак ще живеете там! Дори си водете бележки, за да можете да анализирате възможностите на спокойствие у дома- далече от собствениците и агентите, уверяващи ви, че това е едва ли не най-изгодната оферта, появявала се някога на пазара.

3.Разгледайте внимателно входа на сградата, съседните входове и врати- те ще ви дадат представа какви хора са бъдещите ви съседи. Ако можете, поразпитайте някоя възрастна жена, седяща в района- нали това е най добрата служба "Справки" за всичко случващо се в блока и квартала.

4. Проведете "блиц-интервю" със съседите- определете кои ви вдъхват най-много доверие и ги попитайте за организацията на входа, отоплението през зимата, какви ремонти са правени и предстоят ли нови. Освен това се запознайте със средните цени на магазините в района, стоянките на такситата, спирките в района или паркингите.

Целта на последните съвети не е само да се осведомите, но и да си създадете представа за "коефициента на послъгване" на собственика. Защото, бъдете сигурни, той ще ви предостави доста захаросана и поразкрасена информация.

5. Обърнете внимание на козметичните ремонти на жилището - в повечето случаи тяхната цел е да завоалират проблемните зони. Ако трябва- отидете с придружител, който разбира от строителство и ремонти. Хонорарът на вашия консултант (ако се наложи да платите такъв) при всички положения ще се окаже по-малък от евентуалните бъдещи ремонти.

6.Погледнете нагоре - свежата боя на тавана може да крие амнезията на съседите, вечно забравящи крановете на чешмата отворени или течове от покрива. Пуснете водата- проверете налягането и чистотата. Проверете електрическата инсталация. Погледнете всяко ъгълче и бъдете критик.
Нали на вас ви предстои да живеете там...

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg