Купувай скъпо, продавай още по-скъпо

1704
Купувай скъпо, продавай още по-скъпо

В идеалния случай постулатът "купувай евтино, продавай скъпо" се изразява в това да купите даден актив при неговата минимална стойност и да го продадете на най-високата му стойност.

Това обаче в практиката е меко казано - "невъзможно" и опитите за реализирането на сделки с цел достигането на тази максима може дори да доведе до загуби за инвеститорите, коментират от финансовото издание IBD.

Финансовият свят е пълен с парадокси, до голяма степен резултат от нерационалното поведение на инвеститорите.

Купуването на поевтиняваща акция с идеята, че тя е подценена и е достигнала своето дъно много често се оказва губеща стратегия, като обикновено, напълно против логиката на инвеститорите, "дъното е бездънно".

Причините за поевтиняването на дадена акция могат да са най-различни, като много често в основата на това те достигат нова най-ниска стойност за достатъчно дълъг период и в това се крият фундаментални причини.

Като изключително трудно се определя от специалистите "ловенето на дъна", като веднъж преминали някакво силно ниво на съпротива, например годишно, двугодишно или по-дългосрочно дъно, падането на цените на акциите може да стане "свободно" и лишено от всякаква логика.

В тази насока специалистите препоръчват нова стратегия - "купувай високо и продавай още по-високо".

Така според тях може да се поеме по-малък риск и да се извлекат големи печалби. Обратното на гореописания случай, причините за една акция да се повиши до нов рекорд, най-често са фундаментални.

Добър фундаментален анализ на подобни позиции и заемане на позиция с по-дългосрочен хоризонт и на добре премислено ниво много често носи и добри последствия за инвеститорите. За да се намали рискът, добре е инвеститорите да определят някакви нива за излизане от позицията, ако тя тръгне в противоположна посока с цел ограничаване на загубите.

Анализаторите препоръчват също така портфейлите да се диверсифицират както по позиции, така и във времето, което ще рече купуване на части от желаната позиция с течение на времето, както и да не се слагат "всички яйца в една кошница", защото падането на кошницата може да е страшно.

В последната си книга "Как да правим пари от акции" основателят на IBD заявява, че един от основните проблеми на инвеститорите, било то неопитни или опитни, е нагласата им да купуват акции на губещи позиции, отдалечаващи се от своите максимуми с идеята, че са подценени и правят "добра сделка".

След задълбочени анализи обаче, той стига до извода, че постулатът "купувай ниско, продавай високо" е напълно погрешен, що се отнася до финансовите пазари.

Той стига още до извода, че много често това, което е скъпо става още по-скъпо, в повечето случаи поради обясними или необясними причини, а това което е евтино обикновено става още по-евтино. Естествено голяма част от инвеститорите не могат да приемат подобно твърдение и съзнателно или не, тези с изключително висока "хазартна ориентираност" продължават да следват доказалата неефективност стратегия да се опитват да "ловят дъна".

Разбира се, добре е инвеститорите да имат някаква стратегия за влизане в дадена позиция и да избират най-добри моменти за това.

Като един от най-добрите случай се сочи формирането на стабилна "база" след достигането на максимум от дадена позиция и неуспешни опити за нейното преодолявана, което доказва, че на фона на желаещите да закрият позициите си след силното им поскъпване, има и много други вярващи, че тя ще продължи да поскъпва.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg