Купувайте при възходящ тренд на пазара!

1845
Купувайте при възходящ тренд на пазара!

Едно от любимите неща на инвеститорите е да спорят, изхождайки от стратегията им за търговия, приемана обикновено, след като е била доказана в практиката, че е печеливша.

Нещо от рода на въпроса "кое е първото - кокошката или яйцето" се явява във финансовата общност въпросът "дали посоката на движение на пазара определя доброто представяне на водещите компании, или доброто им представяне определя посоката", сочи публикация на бизнес изданието Investor's Business Daily.

Независимо от това на коя страна ще застанете, факт е, че двете неща са изключително взаимно обвързани.

В крайна сметка може да се обобщи тезата, че при ръст на пазара добре се представят акциите на водещите компании, ориентирани към ръста.

Изследвания сочат, че три от всеки четири акции на компаниите със стабилно повишение на финансовите им показатели следват посоката на пазара.

Това е и един от водещите аргументи на редица пазарни участници и специалисти да се придържат в действията си в синхрон с посоката на пазара.

След десетилетия на изследвания пазарните специалисти препоръчват да се купуват акции когато поне един от основните индекси е запазил ръста си няколко дни последователно, при нарастваща търговска активност и повишение при търгуваните обеми.

Като знак за покупка се приема повишение на индекса от поне 1.7% или повече, с растящ обем в няколко последователни дни (поне два дни да се запази възходящият тренд).

Естествено, нормално е всяко повишение да стигне своя край, или поне да следва корективно поевтиняване (като времето за достигането на критичната точка е различно и до голяма степен зависи от ефективността на пазара).

За такава "точка на пречупване" на тренда се приема спад на индексите във втори пореден ден, когато отново се наблюдава значително повишение на търгуваните на борсата обеми.

От три до пет подобни дни, когато е наблюдавано понижение при нарастващи обеми, след няколко седмици на повишение, може да се приеме като тревожен сигнал и сериозно обмисляне от страна на инвеститорите да увеличат своя кеш, като затворят част от позициите си.

Разбира се, не бива да се впускате и в "панически" разпродажби, като стратегията за излизане трябва да е предварително обмислена и при зададени предварителни таргети.

В същото време добре е да започнете с продажбите на най-слабо представящите се в портфейла Ви инвестиции, а не както инвеститорите често са склонни да загърбват най-добрите си позиции, само поради факта че от тях са спечелили най-много.

Фактът, че някои позиции не са се представяли особено добре при повишаващи се пазари, може често да сочи, че същите могат и да проявят значителна слабост при началото на една корекция, или че не са били най-правилният за вашите пари избор.

Проявяване на слабост пък от страна на водещите Ви позиции, или тези на пазара, е още по-сигурен знак, че трябва сериозно да се замислите да "приберете част от печалбите си". Сериозно, но не задължително.

Ако имате ясна визия за пазара и прецените, че разпродажбите не са в резултат на съществен фундамент, можете и да си позволите (ако имате здрави нерви и сте стратегически инвеститор) да изчакате още малко до оформянето на ясен противоположен на Вашите очаквания тренд.

Посъветвайте се с други инвеститори относно тяхните възгледи, както и със специалисти, ако имате връзки с такива.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg