Л. Хампарцумян: Ролята на банковия капитал е да е разумен

2334
Л. Хампарцумян: Ролята на банковия капитал е да е разумен

Банките следват успеха. За разлика от другите форми на финансиране, частни рискове фондове, собствен капитал, банките оперират с привлечени средства - депозитите на хората, които не искат парите им да бъдат вложени в рискови проекти, коментира специално за Profit.TV, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

Съответно срещу тези ниски маржове на печалбите те искат един по-консервативен подход, а не да стимулират икономиката. Така банките предоставят тези привлечени средства, за да подпомогнат вече успели фирми, които могат да докажат, че бизнесът им е устойчив.

Много е важно да се разбере ролята на различните видове капитал в различния бизнес. Ролята на банковия капитал е да бъде благоразумен, плашлив и да може да помогне на устойчивото развитие на финансовата и икономическа инфраструктура на страната. Ако някой иска финансови стимули, инжекции - това е друг бизнес, а не бизнес на банките.

Нивата на лихвите до голяма степен ще зависят от успешното развитие на българската икономика. Ако има по-добро развитие на реалната икономика може да очакваме известно понижение на лихвите.

Разбира се има и други външни фактори, които биха могли да допринесат за относително високи лихви, като например инфлация, която е в световен мащаб и би моглa да принуди централните банки да повишат своите основни лихви, които са изключително ниски. Не бива да забравяме, че преди кризата имаше основни лихви от порядъка на 4-5%.

Устойчивото развитие е това което трябва да се цели, а не краткосрочни мерки, които да имат определен ефект, като например временно понижение на лихвите.

България е съществена част от плановете на Уникредит, тъй като сме банка с водещи позиции във всяка страна. Били сме успешни и се надяваме това да е така и в бъдеще, заяви Хампарцумян.

Не очаквам в България да се строят големи автомобилни заводи или да се правят други подобни големи инвестиции за милиарди. Това към което трябва да се насочим е да създадем условия и да подкрепим българските предприемачи, малки, големи и др.

Под български инвеститори разбирам такива, които ще оперират на нашата територия включително и чужди. Това са хората които ще дадат устойчивото развитие. Когато има такава икономика сме много по независими от външни шокове и сме по-привлекателни за инвестиции.

Имаме да догонваме много. България не е бедна страна, но е най-бедната в клуба на богатите. Ние винаги се сравняваме с клуба на шампионите допълни още Хампарцумян.

Имаше банки които са били по-рискови и агресивни при отпускането на кредити и те най-вероятно ще трябва да променят своите кредитни политики. Ние бяхме значително по-консервативни. Разбира се и ние днес сме по-взискателни, отколкото сме били преди две години.

Тук може да гледате интервюто на Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, за Profit.TV! 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg