Малки стъпки по пътя към богатството за 2016 г.

8554
Малки стъпки по пътя към богатството за 2016 г.

Богатството е доста абстрактно понятие. Всеки го възприема по различен начин. Финансовите специалисти препоръчват вместо за богатство да говорим за финансова независимост.

Финансово независим е човекът, който без проблеми и лишения може да задоволява всички свои нужди (включително и прищявки).

Ето и няколко съвета как да поемете по пътя към финансова независимост през предстоящата 2016 г.


1. Започнете да живеете под възможностите си

Критично за това да можете да достигнете момент на финансова независимост е да живеете под възможностите си, тоест да не харчите целия си разполагаем доход.

Така ще се сдобиете със спестявания, които впоследствие ще започнат да работят за вас. От статистическа гледна точка най-голям е шансът да увеличите благосъстоянието си с развитието на някаква бизнес идея.

Разбира се, трябва да имате добра идея и достатъчно силна мотивация да я развиете, както и начален капитал. С цел да можете да подсигурите последното е добре да ограничите неосновни разходи и да започнете да пестите част от изкарваните средства.

Практиката сочи, че някои от най-богатите хора по света живеят и са живели далеч под възможностите си, докато са развивали своите бизнеси.

2. Освободете се от големите задължения

Има някои особено вредни задължения за вашия разполагаем доход. Този тип кредити сериозно намаляват възможностите ви за спестяване. На пръв поглед сумите за тяхното погасяване са малки и незначителни, но ако се задълбаете по-сериозно, ще видите, че те се отличават с много висока цена, като някои от тях са „вечни“.

Един от най-големите трикове, на който залагат банките при кредитните карти – са минималните месечни вноски. Те обаче забравят да ви кажат, че ако внасяте само и единствено минимална вноска, то това задължение е почти вечно. А цената му е много висока, като лихвите по кредитните карти са сред най-високите на пазара (с изключение на стоките на изплащане).

3. Инвестирайте

Веднъж освободили се от „големите задължения“, помислете за инвестиции. Борсата не е място, където ще забогатеете. Шансовете за това не са особено големи (дори могат да се определят като крайно малки).

Фондовите пазари обаче са място, където вашите спестявания могат да растат с времето и ще работят за вас, като в същото време ще ви предпазват от инфлацията. Историята сочи, че инвестициите на фондовите пазари не могат да се бият от нито една друга инвестиционна алтернатива за достатъчно дълъг период от време.

Това е един от най-добрите начини за подсигуряване на старините ви и защита срещу инфлация. Разбира се, този род инвестиции трябва да се правят с дългосрочна визия и премерени рискове.

Тук можете да се поучите от Бъфет и други гениални инвеститори, като Джак Богъл, които съветват индивидуалните инвеститори да насочват спестяванията си към широко диверсифицирани и нискоразходни индексни фондове (например такива, базирани на S&P 500).

4. Започнете да пестите по-рано

Времето, в което ще започнете да пестите, е критично за достигане на финансова независимост. Колкото по-рано започнете, толкова по-големи са шансовете ви за това. Причината за това – сложната лихва или капитализирането на спестяванията ви с времето.

Един пример: ако започнете да влагате определена фиксирана сума пари всеки месец в допълнителен пенсионен фонд между 25 и 35 години (10 години), то на 65 ще разполагате с по-голяма спестена сума от тази, която бихте имали, ако сте внасяли същите средства, но в годините между 35 и 65 години (30 години). Това се дължи именно на фактора време.

5. Доходността също е критична

За да покажем колко важна е годишната възвръщаемост, ще посочим правилото 72. То показва приблизително колко години ще са необходими, за да се удвоят вашите спестени средства при определена норма на възвръщаемост.

Например, ако имате 10 000 лева при средна възвръщаемост от 6% (каквато може да е тази на щатския индекс S&P 500), то времето, което ще е необходимо, за да станат 20 000 лева, са 12 години (72 делено на 6). Ако доходността обаче е 12%, то годините, необходими за удвояването на вашите средства, намалява наполовина до 6.

6. Не загърбвайте родния капиталов пазар

Ако трябва да развием темата за инвестициите на фондовите пазари, то трябва да кажем още няколко неща.

На първо място, не загърбвайте родния капиталов пазар. Всъщност противно на всеобщите очаквания, родният пазар далеч не се е представял толкова зле, ако погледнем периода от неговото създаване до момента (15 години).

Дори въпреки срива му с над 80% по време на кризата, средната му годишна доходност е над 20% (далеч по-висока от тази на щатския пазар от 9% в дългосрочен план).

Проблемът, свързан с родния пазар, е по-скоро, че трябва всеки да му отделя определена тежест в портфейла си (в зависимост от рисковия си толеранст), както и да има дългосрочна визия за инвестициите си (от поне десет години напред).

Добре е инвестициите да се диверсифицират и по време (тоест да насочвате периодично малка сума от средствата си към родния капиталов пазар).

7. Диверсифицирайте и се предпазвайте от значителни по размер капиталови загуби, не ползвайте маржин

Важно е да предпазвате капитала си по пътя към финансовата независимост. Големи по размер капиталови загуби могат да ви лишат от възможността да достигнете до своите цели.

Ако гледате в хоризонт след десет години, защо да се опитвате да постигнете крайната си цел още тази година с поемането на прекомерен риск и финансов ливъридж (ползване на заемен капитал).

При маржин търговията, освен потенциално големи печалби, загубите също са такива. Трябва да гледате на инвестициите като на маратон, а не като на спринт. Не търгувайте със заемен капитал!

8. Инвестирайте в неща, които разбирате

Дали това ще са имоти, конкретен или специфичен бизнес или нещо друго, инвестициите трябва винаги да се правят в неща и в бизнеси, от които разбирате. Това е един от съветите, които Бъфет дава на всички желаещи да забогатеят.

9. Инвестирайте в себе си

Преди да погледнете към каквито и да е други инвестиции, погледнете към това можете ли да инвестирате в себе си. Всъщност вие сте най-ценният актив, който може да ви направи финансово независим.

Затова не се подценявайте, развивайте се професионално и не жалете средства за повишение на квалификацията си, които ще ви се изплатят многократно в бъдеще.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg