Митове, свързани с развиващите се пазари

2466
Митове, свързани с развиващите се пазари

Въпреки че развиващите се икономики като Китай, Индия и Русия растат с темпове, многократно превишаващи тези на развитите страни, шансът, ако сте акционер във фонд, инвестиращ на тези пазари, да сте реализирали изоставащ доход зад фондовете на развитите пазари, е много голям.

Защо това е така?

Една от най-големите заблуди на инвеститорите е, че представянето на икономиката е главен двигател на възвращаемостта на фондовия пазар и в тази насока винаги представянето на развиващите се пазари е по-добро от това на развитите.

Ето и някои други митове, свързани с развиващите се пазари, според финансовото издание Bloomberg.

1. Високите оценки на акциите не са проблем в бързоразвиващите се икономики

Реалността е такава, че дори в бързоразвиващите се икономики се правят сравнения дали акциите са евтини или скъпи, в зависимост от фундамента пред компаниите.

Инвеститорите се насочват към развиващите се пазари през последните няколко години, очаквайки изпреварващ ръст, което да се изрази в по-добра доходност от инвестициите в акции в сравнение с пазарите в САЩ и Европа. В резултат на това развиващите се пазари станаха относително скъпи по финансови оценки и по съотношението си цена-печалба в сравнение с останалите.

Идеята е била, че високите оценки не са толкова важни, след като се очаква по-добър ръст. Спекулантите обаче бяха обезкуражени от предприетите действия от страна на правителствата на страни като Бразилия и Китай за „охлаждане“ на нагорещената икономика посредством парични политики.

Диверсифицираните фондове, инвестиращи в акции на развиващите се пазари са донесли среден доход от 17.1% към края на ноември. В същото време акциите на тези пазари не се очакват да регистрират съществен ръст в близко бъдеще, според прогнози на анализатори от Heckman Global Advisors.

2. Развиващите се пазари са застраховани от финансови шокове в останалите части на света

Много инвеститори очакват развиващите се пазари да имат собствен ритъм, независим от това какво се случва на останалите пазари. Това може да е било, но в миналото. Към днешна дата пазарите са по-глобализирани от всякога и случващото се в един регион неимоверно оказва въздействие и върху всички останали.

Глобалният приток на капитали към развиващите се пазари, както и все по-значимата роля на компаниите от развиващите се страни на развитите пазари до голяма степен предопределят все по-значимата им свързаност с развитите страни.

Всъщност притесненията идващи от Европа покрай дълговата криза, засегнаха в много по-голяма степен акциите от развиващите се пазари, отколкото щатските.

3. Развиващите се пазари са добър залог за ръст

Схващането, че залог във фонд на развиващите се пазари е свързано задължително с добър доход, при повишението на пазарите не е съвсем правилно. Отдавна фондовете, инвестиращи на тези пазари разпределят портфейлите си в акции и облигации. Така едва ли доходността от подобен род инвестиция ще носи доход подобен на ръста на индексите на тези пазари.

4. Валутите на развиващите се пазари ще поскъпват на фона на дългосрочното поевтиняване на долара

Това може да е било така през последните години, но определено не е случаят през последните месеци. От началото на годината, като цяло, валутите на развиващите се пазари са поевтинявали спрямо долара, докато индексът, следящ представянето на борсите MSCI Emerging Market Index е изгубил 14.8% в местна валута към 30 ноември. В доларово изражение той се е понижил с 19.4%.

Опасенията от дълговата криза в Европа накараха инвеститорите да търсят спасения в щатската валута, като продаваха валутите на развиващите се страни.

5. Можете да се справите по-добре, ако заложите само на един от най-добрите развиващи се пазари

През последните години инвеститорите наляха огромни по размери средства към ETF-фондове, базирани само на един развиващ се пазар като Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Подобен род фондове обаче, предлагат значително по-слаба диверсификация. Така инвеститорите стават много по-зависими от специфичните фактори свързани с един пазар.

Така например, за годината до 30-ти ноември WisdomTree India Earnings се е понижил с 33% на фона на трудностите пред индийската икономика, макар и тя да се очаква да отбележи ръст от 7% през тази и следващата година.


 

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Solcitho
# 0
07:03 | 26 March 2012
Very true! Makes a change to see smoonee spell it out like that. :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...