На интервю за работа

5394
На интервю за работа

В живота на човек винаги се случва да се явява на интервю за работа. Въпросът е как се подготвяме. Първото нещо е да отидете до фирмата или да съберете всякаква информация, да разберете каква е фирмената култура, какви хора работят там и това как хората са облечени, съветва Кристина Крънчева, СМ Консултинг.

След като сте поканен, важно е да отидете точно на време за интервюто. Ако трябва идете 15 минути по-рано и обикаляйте сградата, но никога не допускайте да закъснеете, защото това ще се отрази негативно на първото впечатление за вас.

Важно е, когато влезете в стаята, да се ръкувате с интервюиращите. Макар и да ви се струва странно да се ръкувате с непознати хора, това е наложително. Това е първата невербална комуникация, която се осъществява. Още по време на ръкуването трябва да се усмихнете, да поздравите и да кажете името си, независимо от това, че най-вероятно интевюиращият ще знае кой сте и ще има ваша биография.

Внимавайте къде си държите ръцете. Те не бива да попадат близо до лицето и до горната част на тялото. Не бива пръстите ви да са вплетени, да си играете с пръстени. Това показва нервност.

Постарайте се да слушате въпросите, които ви се задават и да отговаряте точно на тях, без да прекъсвате. Трябва да отговаряте точно. Добре е да сте подготвени и вие с ваши въпроси. Ще ви се даде възможност да задавате въпроси за естеството на работата. Липсата на въпроси от ваша страна е във ваш минус.

Старайте се да сте дружелюбни и да се усмихвате повече. Ако стоите с по-сериозна физиономия, това няма да направи добро впечатление. Най-вероятно няма да сте първият човек за деня и хората срещу вас също може да са уморени.

Не допускайте чувството ви на хумор да надделее. Чувството е различно за различните хора и може да не уцелите това на хората срещу вас. Разказването на вицове не е допустимо, дори и да има добър момент за това.

В края непременно трябва отново да се ръкувате и да благодарите за вниманието и времето, което са ви отделили.

По отношение на облеклото. В зависимост от това какви са впечатленията ви от предварителната информация, която сте получили за фирмата, облечете се по подобен начин. За мъжете неподходящо би било да се отиде по дънки на интервю. Особено важи това за по-сериозните фирми, както и тези от финансовия сектор.

Добре е да сте с костюм и вратовръзка. Ако ежедневната работа не налага официално облекло е добре да сте поне със сако и панталон. Ако търсете работа в сфери като реклама, медии, вратовръзките не са задължителна част, но въпреки това не бива да сте с фанелки. За ризата разкопчаване на едно копче е допустимо, но не повече.

За жените не е препоръчително да са с къси поли, защото посланието което се изпраща е "не ме вземайте насериозно". Не е добре да пращате такова послание. Обърнете внимание на обувките си. И за мъжете и за жените се изисква те да са идеално лъснати.

В края на разговора е добре да попитате кога можете да очаквате отговор, независимо от отговора е добре да изпратите един е-mail, в който отново благодарите за отделеното време.

Вижте още: Как да се държим по време на командировка?

10 грешки, които интервюиращите правят

Какво не трябва да питаш на интервю за работа?

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg