На какво ни научи последната рецесия?

1351
На какво ни научи последната рецесия?

Счита се, че икономиките вече са започнали да се възстановяват от т. нар. от медиите в САЩ „Голямата рецесия". Преди да се радваме обаче, нека се обърнем назад и видим как реагирахме на нея? Уроците на които кризата ни научи, днес изглеждат очевидни за нас, но не бяхме така сигурни през 2006 и 2007, когато започнаха първите проблеми. USNews систематизира няколко истини, които не трябва да забравяме нито ние, нито следващите поколения:

Експертите често грешат. Когато четете умните анализи на „експерти", не забравяйте, че сегашната финансова криза бе предречена от много малко хора. А когато проблемите дойдоха, докладите на банки, брокерски фирми и агенти по недвижими имоти не бяха особено полезни, защото те бяха заети с това да спасяват собствената си кожа. Ще минат много години, преди доверието на хората във финансовите институции да се възвърне отново. Никога не приемайте нищо за чиста монета, независимо кой го казва - проучете сами въпросите, които ви интересуват, защото никой друг няма интерес да защитава вашите пари така, както самите вие.

Пестенето на пари е хубаво нещо. В момента домакинствата в повечето страни по света харчат много малко пари, в сравнение с преди две години. Това не означава, че качеството им на живот непременно е спаднало, дори напротив. Когато са се отървали от някои „паразитни" разходи, те са селектирали само нещата, които наистина си струват. Ако един ден в седмицата отделяте един час за това да направите разчет на похарчените пари, ще се изненадате как това малко усилие може да ви „отвори очите".

Всичко е обект на договаряне. „Пазаренето" не е изчезнало, но днес то е в по-модерна форма. Онлайн магазините се надпреварват да предлагат по-изгодни цени, като дори има и блогове, където потребителите съветват един друг къде са най-големите „далавери". Някои фирми, като Apple, все още могат да поддържат високи цени, благодарение на това, че клиентите силно вярват в качеството на техните продукти, но за останалите всичко се върти около „ценова война с конкуренция". Има хора, които не купуват дадени продукти, освен ако не са на промоция.

Трябва да бъдем активни инвеститори. Много хора видяха какво се случва, когато депозират парите си в някаква сметка и забравят за нея. Никога не бъдете пасивни инвеститори! Проверявайте какво става с парите ви, ребалансирайте, ако трябва инвестирайте ги на друго място, но не бъдете пасивни.

Не разчитайте на недвижимите си имоти. Свикнали сме да гледаме на жилището, като на гарантирана инвестиция. Спадът в цените на имотите ни научи, че това не е така. Хората обаче бързо забравят. Ако скоро станем свидетели на няколко години пик в сектора, ще видите как всички ще забравят за днешните проблеми и ще изпаднат в масова еуфория.

Здраве. Хората, които спортуват и водят здравословен начин на живот са по-здрави физически и психически. Болестите и ходенето по болници са свързани с много повече разходи, отколкото практикуването на някой спорт. Да не смятаме и колко пари ще спестите на месец, ако спрете да пушите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg