Накъде се насочват щатските пазари?

1813
Накъде се насочват щатските пазари?

Безспорно, движението на щатския пазар се приема като барометър за това на световните финансови пазари. Връзка между него и БФБ правят вече дори и родните анализатори. Ето защо е добре да имаме представа накъде се насочва пазарът.

Ето някои основни пунктове, дадени от специалистите, въз основа на които сами да си направите извода.

През последните осем месеца станахме свидетели на силен ръст. За същия период над 3 млн. работни места са били загубени в икономиката.

За техническите анализатори може да е интересен фактът, че по време на повишението на щатските индекси през последните 15 дни, търговският обем е бил с 27% под средния от първи март насам.

Според ETF Profit Strategy Newsletter, силното повишение на индексите през последните месеци е било инициирано от покупките на акции от страна на инвеститорите след твърде силното и рязко обезценяване на активите. Подобни ръстове са ставали факт не рядко в исторически план.

След 18-месечен спад между октомври 2007 и март 2009 година, бе напълно нормална да има една корекция. След спада от 48% на индекса Dow Jones през 1929 година, същият е регистрирал безпрецедентен ръст от 50%.

Според теорията обаче, това което се качва, също така пада, особено когато повишението е базирано не толкова на фундамент, а на очаквания за икономическо подобрение.

Добрите новини за инвеститорите са, че индексите регистрираха ръст, като Dow Jones , S&P 500 и Nasdaq регистрираха върхове за тази година през изминалата седмица.

Твърде големият фокус върху индексите обаче, като че ли разфокусира инвеститорското внимание. Ако се вгледат, те ще открият, че освен водещите индекси, нито един друг индекс следящ сектор или индустрия не е регистрирал връх.

Индексите на малките и средните компании изостават значително, както и тези на банките, финансовите институции и недвижимите имоти.

Инвеститорите подбират само тези компании, които смятат за нискорискови, като апетитът им към риск значително е изтънял. В тази насока големите компании или така наречените „сини чипове" са сред най-повишаващите, тенденция, която като че ли не е типична за бичи сценарии.

Междувременно съотношението P/E на индексът Standard and Poor's, базиран на отчетените печалби е при ниво от 85.55, което е далеч над исторически средната му стойност от 20.

Дивидентната доходност се е понижила до най-ниските си от 1999 година насам стойности.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg