Най-чаканите IPO-та на 2012-та година

47234
Най-чаканите IPO-та на 2012-та година

Въпреки че настоящата година бе относително тежка за финансовите пазари, станахме свидетели на известна активност на IPO-пазара, като дебют направиха акциите на компании като LinkedIn, Pandora и Groupon.

Какво ще се случва в този сегмент през следващата година и кои първични публични предлагания ще се очакват с най-голям интерес през следващата година? Ето някои от тях.

Facebook

Безспорно това е компанията, която се очаква да привлече най-голям инвеститорски интерес през следващата година. Водещата световна социална мрежа може да осъществи най-голямото първично публично предлагане в историята, на което да набере 10 млрд. долара, а пазарната й оценка да възлезе на 100 млрд. долара.

Така тя би била малко над половината от пазарната оценка на най-голямата интернет компания в света – Google.

Univision

Компанията, която вече бе веднъж публично търгувана, е най-големият испаноговорящ телевизионен канал в САЩ. Тя често бие по гледаемост канали като Disney, ABC и Fox във водещите телевизионни рейтинги.

Gilt Groupe

Определено тази компания е успешен онлайн-търговец, като нейните основатели идват от компании като Doubleclick, eBay и Louis Vuitton. В краткото си съществуване тя вече доказа възможностите си да се адаптира и променя своя бизнес модел. Хората все още харесват луксозните стоки и изгодните сделки, като луксозните марки съставляват около 70% от предлаганите от Gilt Groupe стоки.

Yelp

Локалното търсене е следващото ключово ниво в търсенето и социалните мрежи, като тази компания е ранен лидер в сектора. Всички водещи компании като Google, Yahoo и Microsoft насочиха големи усилия в този сегмент.

Carlyle Group

Светът на частното банкиране става все по-публичен и инвеститорите скоро могат да получат шанс да купуват акции в едно от най-познатите имена в сектора. Според наскорошни данни компанията е третият най-голям частен мениджър на активи под управление и се очаква да е най-голямата публично листната фирма. Тя е известна не само с инвестициите си в сектори като отбрана, здравеопазване и енергетика, но и в недвижими имоти.

Ally Financial

Някога финансово звено на General Motors и известна тогава като GMAC, Ally Financial сега е собственост 74% на щатското правителство. Тя е широко свързана с ипотечното кредитиране и предлага услуги като застраховане и онлайн банкиране, като все още е с големи позиции при автомобилното кредитиране.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Danijel
# 0
03:03 | 29 March 2012
This is a really intelligent way to aesnwr the question.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg