Най-честите застрахователни измами

3745
Най-честите застрахователни измами

Повечето клиенти на застрахователните компании не очакват да се случи застрахователното събитие, което да им донесе обезщетение, но когато последното настъпи, е добре те да са удовлетворени и да смятат, че застрахователят е на тяхна страна, пише изданието Insure.com.

Според изследване негативните асоциации, свързани с конкретен застраховател са правопропорционални на опитите на клиентите за извършване на измама. Такова мнение изразяват 55% от участниците в проучването.

Част от тези измами са резултат от опити на застрахованите да си отмъстят, като те са склонни да положат значителни усилия, включително и незаконни действия, пише изданието.

Специалисти коментират, че застрахователните измами датират от времето на появата на застраховането като услуга.

Ето и кои са най-честите опити за измами в САЩ, част от които безспорно се прилагат и у нас.

1. Завишаване на исковете

Много хора с имотна застраховка се чувстват сякаш твърде дълго са плащали на своя застраховател, за да не се възползват при настъпване на застрахователно събитие.

Такива често са склонни в описа на откраднатите или изгубени вещи (следствие на пожар, например), да включват и такива, които никога не са притежавали, коментират застрахователи.

Друга практика е да се завишава изкуствено цената на имуществото, което е било повредено.

Проучване на Accenture сочи, че един от десет запитани знае за случай, когато негов познат е завишил стойността на вещите си при попълване на застрахователен иск.

2. Автомобилни измами

Една от най-честите практики напоследък е хората да изоставят умишлено своите автомобили с цел да получат застраховката по тях. Често при подобни случаи се докладва за кражба на автомобила, което стана още по-често срещано явление в условията на криза.

Причината е да се плати застраховката за автомобили най-често на лизинг, чиито собственици срещат затруднения с вноските си.

3. Фалшиви автомобилни инциденти

Такива се правят с цел обезщетения за медицински разходи. Злоупотребяващият най-често набива рязко спирачки с цел нищо неподозиращият шофьор да го блъсне отзад. Впоследствие, се прави медицински преглед за нанесени телесни повреди в клиники със съмнителна репутация и тези документи се предоставят на застрахователя, който плаща обезщетения за лечение, включително понякога и за нетрудоспособност.

Застрахователните компании обаче стават все по-добри в разкриването на подобен род измами, като провеждат задълбочени собствени разследвания с висока норма на разкриваемост.

Често застрахованите отменят своите искове от страх да не бъдат разкрити при повторно интервю със застрахователя, провел собствено разследване.

Специалистите коментират, че някои измами се правят с цел „наказване" на техния застрахователи, а други чисто поради финансови причини.

При всички положения обаче съветът към недоволните е да сменят своя застраховател, вместо да се впускат в нелегални действия, които биха могли да бъдат дори наказуеми.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас