Най-голямата заплаха пред всички, които спестяват за старини?

5346
Най-голямата заплаха пред всички, които спестяват за старини?

Както вече неведнъж сме споменавали, доходността в дългосрочен план е критична за постигане на пенсионните ви цели. Ето защо, когато мислите в какво да инвестирате пенсионния си портфейл, трябва да откриете идеалния баланс между риск и доходност.

Вижте още: Как да се пенсионирате милионер?

Рискът трябва да е толкова голям, че да не рискувате капитала си, като в същото време доходността трябва да е достатъчна, за да подсигури „здравословен“ ръст на вашите спестявания.


Основният проблем пред всички спестяващи за старини е, че всички ние можем да сме изправени пред много години на ниска капиталова възвръщаемост на фондовите пазари.

Именно за такава предупреди вчера гениалният инвеститор и баща на индексните фондове – Джак Богъл, като не е първият през последните няколко години, който прави това.

Според Богъл в следващото десетилетие ще сме изправени пред доходност на щатския пазар от 5%, което е далеч под тази от 12% за последните седемдесет години. Високите финансови оценки на акциите и ниската дивидентна доходност до голяма степен ще са в основата на очакваната по-ниска възвръщаемост.

Рей Далио, основател и ръководител на най-големия хеджфонд в света - Bridgewater Associates, и 29-ят най-богат човек в света, също отправи предупреждение към инвеститорите.

Далио коментира, че в условията на рекордно ниски и дори отрицателни лихви в някои региони е загубена възможността за по-нататъшно стимулиране на ръста на цените на активите.

Според Далио, невъзможността на настоящата политика на централните банки да стимулират ръста ще доведе до по-нататъшно „печатане на пари“ в бъдеще. Това ще намали лихвите дори до още по-ниски граници.

„Бъдещата възвръщаемост на инвестициите ще е ниска, което ще е проблем предвид на нуждата от доходност, за да посрещнем бъдещите си задължения. От гледната точка на инвеститор, ако погледнете към очакваната норма на възвръщаемост и нивата на волатилност, то съотношението доходност-риск няма да е много привлекателно“, коментира Далио.

А знаете ли каква е разликата между това, което трябва да заделяте на месец, за да достигнете сума от 1 милион лева, след 40 години спестявания и норма на възвръщаемост от 7% и от 5%? Ние ще ви кажем – 270 лева повече всеки месец, в продължение на 480 месеца...

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jaylin
# 0
21:05 | 4 May 2016
I found you2;8&17#re blog via Bing and I have to say. A Massive Thank you very much, I believed your post was extremely educational I’ll revisit to see what extra great information I can recieve here.
Joan
# 1
10:04 | 30 April 2016
Okay I'm cocinvned. Let's put it to action.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg