Най-лошите финансови решения, споделени от експерти

3841
Най-лошите финансови решения, споделени от експерти

Хората често губят пари поради лоши финансови съвети, давани им от „псевдо специалисти“. Ето някои от тях, които определено могат да влязат в категорията „най-лошите финансови съвети, които можете да получите“:

„Инвестирам в компания, която обещава изключително висока доходност за много кратък период“.

Финансов експерт споделя за клиент, който е спестил 500 000 долара и е потърсил помощ за диверсифициране на портфейла си, за да може да инвестира в нова компания с изключителни перспективи.


Предложението е обещавало доходност за 60 дни в размер, който, ако се е капитализирал, е носил годишна възвръщаемост от 180%. Разбира се, финансовият съветник е посъветвал да не се прави подобна инвестиция.

Клиентът е бил посъветван да набаре повече информация за компанията и да инвестира малка сума в такова начинание.

Въпреки съвета, клиентът е инвестирал значителна сума в начинанието, като компанията е изчезнала веднага след това. Проследяването на средствата е отвело разследващите към международен пазар. Но средствата са били загубени завинаги.

„Мъжете в нашето семейство не преживяват до пенсиониране, затова не спестявам средства“.

Това финансово решение идва от мъж, чийто баща, дядо и двама чичовци не доживяват до пенсиониране.

Някои хора рационализират твърде бързо решението за заделяне на средства за пенсиониране с тезата, че могат да не доживеят до него. Проблемът е решен, освен ако животът им не продължи и след това.

Продължителността на живот не може да се прогнозира и тя до голяма до голяма степен зависи от физическото и психическото здраве на всеки, работната и социална среда и т.н. Трябва да се спомене също така, че продължителността на живот се повишава с напредването на медицината.

„Този нов руски стартъп със сигурност ще струва милиарди“.

Много хора инвестират в инструменти, които не познават. Клиент на финансов експерт е получил обещанието от руски стартъп, ориентиран в хранителния сектор, да превърне милионите му в милярди.

Това обещание обаче е много често срещано във финансовия свят и често хората попадат чисто и просто в едни финансови пирамиди, където губят целия си капитал.

Нещата се усложняват още повече, когато схемите са измислени от компании с ограничени отговорности, опериращи в развиващи се страни, където защитата от финансови измами става изключително трудно.

Обикновено подобни схеми се насочват към хора, отдалечени на между пет и десет години от пенсионирането си, за които подсигуряването на старините им е топ приоритет.

„Продавай ниско и купувай високо“.

Това на практика е обратното на основния начин да се правят пари на финансовите пазари - „купувай ниско и продавай високо“. Всъщност, това е известната спирала на „вечни загуби“, в която инвеститорите често влизат, подведени от своите емоции.

Клиент с дългосрочен инвестиционен хоризонт и портфейл предимно в акции е бил посъветван да продава след спад на пазара и предвид на опасността от по-нататъшни загуби, и да купува, когато пазарът започне да се възстановява и се повиши.

„Инструктурът ми по голф ми даде този невероятен съвет“.

Собственик на малък бизнес е получил невероятно предложение от инструктора си по голф - да инвестира във фонд за недвижими имоти във Флорида.

Не са редки случаите, когато следването на такива слухове и съвети водят до „пирамидални структури“ и пълна загуба на капитал.

Особено се повишава шансът за това, когато се правят без набиране на допълнителна информация и се разчита само и единствено на мнението на човек, който дори не е специалист в тази област.

"Намерих следващия Facebook".

Това е "светият граал" в инвестирането. Много хора го търсят в усилията си към бързо забогатяване. Инвеститорите обаче трябва да имат предвид, че могат никога да не го открият, а дори и да го открият, да е вече късно, защото са загубили целия си капитал, залагайки на неуспешни опити.

Вместо това гледайте на инвестирането като на "дълъг маратон" вместо като на "къс спринт", съветват финансовите експерти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg