Най-неподходящите моменти за развод

4879
Най-неподходящите моменти за развод

Посетете нашата страница във Фейсбук

Разводът е дълъг и изпълнен с трудности процес. Когато от него се изключи емоционалният момент обаче, това как да се направи процесът по финансово най-изгоден и за двамата съпрузи начин е критичен.

И докато няма идеален момент за развод, ето в кои случаи той може да е пагубен за благосъстоянието на бившите съпрузи:


1. Нестабилен и падащ пазар на недвижими имоти


Недвижимата собственост най-вероятно е най-големият актив на едно семейство. Задължителната продажба на един имот, при невъзможност на съпрузите да достигнат до споразумение, може да рефлектира до големи загуби за тях, включително и на всички спестени от тях средства, свързани с изплащаните вноски по ипотеките.

Нещо повече - може да се окаже така, че в крайна сметка, при едни продължителни дела и огромни разходи за хонорари на адвокати, банкови такси, разходи по съдебни дела, обжалвания, нотариални и банкови такси,  след принудителната продажба на имота от съдия-изпълнител (и при цена по-ниска от пазарната, както често се продават подобен род жилища), двамата съпрузи да не вземат нищо, или почти нищо. Има един, дори още по-песимистичен вариант, в който могат дори да дължат пари.

Според специалистите най-добрият финансов вариант е да се стигне до споразумение, при което един от двамата съпрузи да остава да живее в къщата, като другият бива компенсиран с други активи, ако има такива.

2. Кризисна икономика


Един развод е свързан с много нови разходи. Така например, на разведения ще му се наложи да наеме жилище, да си купи нова кола, или дори да си смени работата. В моменти на криза, както смяната на работата, така и повишаването на дохода, или отпускането на кредит, е значително по-трудно, отколкото в момент на добро икономическо развитие.

3. Лоша кредитна история

Разбира се, наличието на такава при един от двамата съпрузи едва ли ще спре процеса на развод, ако те са стигнали до подобно решение. И все пак, с влошена история на всеки ще стане изключително трудно, ако не и невъзможно да кандидатства и да получи така необходимите му за след развода средства, за да стартира на ново живота си.

4. Деца под 18 години

Разводите стават още по-сложни, когато са намесени невръстни и непълнолетни деца. Трябва да се достигне споразумение между родителите относно издръжката, като разликата между това, което се полага по закон, и това което в действителност ще е необходимо на децата може да е много голяма.

5. Развивате частен бизнес

Може в последните 5 години да сте посветили цялото си време, енергия, усилия и средства към развитие на бизнес. И в момент, когато той започва да дава своята възвращаемост, един развод може да ви върне в начална фаза, или дори да ви се наложи да го приключите.

Още любопитни новини

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас