Най-търгуваните валути

1780
Най-търгуваните валути

Валутният пазар е най-големият и ликвиден сред финансовите пазари. Дневният търгуван обем на него възлиза на над 3 трлн. долара.

Основната част от този обем обаче, е съсредоточен в основните валутни двойки. Водещи по обеми са пазарите в Лондон, Ню Йорк и Токио.

Институционалните инвеститори, като банки, хедж-фондове и централни банки, са основните играчи на пазара, извършващи и по-голямата част от сделките като обем.

Така за да са конкурентоспособни и да извличат печалби на валутния пазар индивидуалните инвеститори, трябва да са изключително добре информирани и гъвкави. Особено с пълна сила важи това, за да могат последните да са печеливши в дългосрочен план.

Всяка сделка на валутния пазар включва две валути - продажбата на една от валутите и покупката на друга. Търговията се осъществява посредством така наречените валутни двойки. Пример за валутна двойка е EUR/USD.

Сделката с тази валутна двойка може да е в две посоки. Когато се говори за покупки, се има предвид, че инвеститорите купуват евра, като продават долари. Когато се говори за продажба - става въпрос, че инвеститорите продават евро, за да си купят долари.

Ето кои са най-търгуваните валути и техният дял от общите сделки:

Валута Име Пазарен дял
USD Щатски долар 83.70%
EUR Евро 60.00%
GBP Британски паунд 15.30%
JPY Японска йена 13.40%
CHF Швейцарски франк 9.50%
SEK Шведска крона 2.20%
AUD Австралийски долар 2.10%
CAD Канадски долар 1.60%

Източник: BIS Triennial Survey, 2004

Общият дял на всички валути клони към двеста именно поради факта, че една валутна сделка включва две валути.

Като основна валута за резервите на централните банки в света напълно логично щатския долар е с най-голям относителен дял в търговията, като доларът е едната валута в сделките съставляващи 83.7% от общите такива.

Втората най-популярна валута при сделките е еврото с относителен дял от 60%. Далеч зад първите две водещи валути по относителен дял остава третата най-популярна такава - британския паунд с дял от 15.3%. Следват японската йена с 13.4% и швейцарския франк с 13.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg