Най-ужасните месеци за борсовите пазари

1477
Най-ужасните месеци за борсовите пазари

Както и през 2007 г., фондовите пазари умират през август, след който се задават септември и октомври- месеци, известни с паническите настроения, които обхващат пазарите.

Тръпката на август

9 август 2007 г. Този ден е признат за един от първите епизоди на ипотечната криза. Тогава BNP Paribas обяви замразяване на три инвестиционни фонда, провокирайки спад на борсите и намесата на Европейската централна банка.

5 август 2011 г. Standard and Poor's обяви влошаването на рейтинга на дълга на САЩ, причинявайки спад на борсите (до -5.55% на 8 август в Ню Йорк и -5.45% на 10 август в Париж) и намесата на Европейската централна банка.

"Има ли нещо по-особено, свързано с месец август?" се чуди журналистката Бетани Маклийн, цитирайки и друг пример- руската дългова криза на август 1998 г., която доведе близо до колапс хеджфонда Long Term Capital Management (LTCM).

Кризогенните" месеци

И не само през август, тъй като двата месеца- септември и октомври, които следват, имат за широката общественост репутацията на "кризогенни", т. е. генериращи кризи: паника на фондовия пазар от октомври 1907-а , октомври 1929 и октомври 1987 г., "мини-катастрофи" на петък 13-ти през октомври 1989 и 27 октомври 1997 г. на Уолстийт, фалитът на Lehman Brothers на 15-ти септември 2008 ...

Като че ли, след "обективни" обстоятелства, които влияят върху пазарите през август (като кризата на държавния дълг сега), тези три месеца в края на лятото и началото на есента са се по-податливи на кризи.

През септември губят

В САЩ, ако се вгледате в двадесетте най-големи дневни спадове на индекса Dow Jones, тринадесет бяха през август, септември или октомври. Цифрите, изчислени от пазарните експерти, за развитието на индекса от 1929 г. насам показват, че спадът през август е по-скоро среден, спрямо месец октомври, който се характеризира с ръст, но под средния, и септември, който е най-лошият месец от годината.

От двете страни на Атлантика, изглежда, че след три седмици - в началото на месец септември, ще станем свидетели на „пазарна меланхолия", или феноменът, който в САЩ наричат „септемврийски ефект" и който Wall Street Journal се опита да обясни през 2009 г.

Сезонна депресия

Правени са опити септемврийският ефект да бъде обяснен със селскостопански, климатични, географски, психологически и дори астрални фактори. "Феноменът на сезонната депресия може, заедно с други, да е един от ключовите ", обяснява Марк Хъг, професор по икономика в университета в Канзас, който изучава този въпрос

Идеята за студеното лято и есен на пазарите във всеки случай остава здраво вкоренена и се илюстрира от пословицата на фондовия пазар "Продай през май и си отиди" (Sell in May and go away), която съветва инвеститорите да излязат от пазара в началото на лятото и да се върнат след Хелоуин, на 31 октомври.

Един развенчан мит

Причината октомври да се смята за най-лошия месец за борсите се корени в краховете през 1929 и 1987 г. Най-лошият месец е всъщност септември: тъй като спекулантите се боят от месец октомври, те се чувстват насърчени да продават своите ценни книжа на пазарите преди ... карайки пазарите да падат през септември.

В Съединените щати, суеверието в зловредната сила на октомври е известно като "ефектът Марк Твен ".

"Октомври е от най-опасните месеци за спекулации на фондовия пазар", казва авторът на „Том Сойер". „Останалите са юли, януари, септември, април, ноември, май, март, юни, декември, август и февруари. "Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg