Не казвай това на кредитора си!

2588
Не казвай това на кредитора си!

С навлизането на западния модел на живот, всички ние имаме някаква форма на дългове. Дали ще е към финансова институция (което е по-добрия вариант), към приятели, роднини, или заложни къщи (най-лошия вариант за задлъжнялост), има неща, които е по-добре да не споделят с кредитора си. Ето и някои от тях:

1. Отчаяние

Едно от най-лошите неща, които можете да кажете на човека или институцията, които са ви отпуснали кредит е, че сте отчаян. От една страна това може да стресира кредитора, а от друга, може да доведе до сериозно повишение на лихвата (тъй като влизате автоматично в графата неблагонадежден). Дори и да е като част от начина ви на изразяване, никога не споменавайте думата „отчаяние". Много е вероятно вашето възприятие на тази дума да не съвпада с това на човека срещу вас.

2. Хазарт

Никой не иска да дава пари на хазартна натура. Шансът да се спечели от хазарт не е много голям или казано по друг начин, вие отново влизате в графата „рискови платци". Дори и за вас залозите на мачове, например, да са хоби, насрещната страна може да си направи грешни изводи при споменаване на „Еврофутбол". Дори и това, че пускане тото може да се приеме като склонност към хазарта, така че избягвайте подобни теми.

3. Безработица

Естествено, че когато банката ви е давала пари назаем е нямало гаранция, че в следващите, да речем, 25 години ще сте постоянно на работа. Това, че временно сте останали без работа не е страшно, ако активно си търсите такава или сте високо квалифициран. Кризи идват и си отиват, и също толкова бързо се забравят. Не тичайте веднага при кредитора си, за да го уведомите за своя статут. Вместо това, по-добре активно си търсете работа, чрез всички налични канали за това.

4. Предприемачество

В предприемачеството няма нищо лошо, но когато кандидатствате за бизнес-кредит и сте предоставили своя бизнес-план. Не е необходимо да уведомявате евентуалния ви бъдещ кредитор, какви точно са плановете и идеите ви за новия бизнес, когато още кандидатствате. Особено важи това с пълна сила, ако да кажем кандидатствате за потребителски кредит, или за кредит със залог на имоти. Така почти сигурно си отрязвате възможностите да ви финансират, особено в настоящия момент, когато на бизнесначинанията не се гледа с добро око.

5. Задължения

Банките традиционно не отпускат кредити за погасяване на данъчни или друг вид задължения. Ако искате заем, за да направите точно това, не го споменавайте.

6. Развод

Разводът традиционно се свързва с разходи и намаляване на активите ви. Също лоша тема за разговор с кредитен инспектор.

7. Финансови инвестиции

Инвестиции в акции, валута или друг тип финансови активи, се оценяват като рискови. Няма как да убедите човека срещу вас, че вие сте от 10-те процента, които могат да изкарват пари от такова начинание. Затова не се и опитвайте.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg