Не казвайте това на работа!

5865
Не казвайте това на работа!

В нашата ера на политически коректни изрази, последното, което ни трябва, е да изтърсим нещо откровено и „в повече" на работа.В най-добрия случай ще изглеждаме глупаво, в най-лошия- чувствително ще уроним авторитета си. И тъй като имаме достатъчно други грижи, нека видим един кратък списък на най-лошото, което можем да кажем на работа:

1. „Нямам нужда от пари".

Или „Не работя за пари". Все пак говорите с хора! Или ще изглеждате като идиот, или в един красив момент ще осъзнаете, че хората на подобна позиция като вашата вземат повече, защото те работят за пари и знаят как да го покажат на шефовете. Всъщност не водете празни разговори за пари... никога.


2. Не заплашвайте.

Реплики от типа на „Ако ти (направиш еди-какво си), ще отида при шефа". В съвременния свят заплахата е равносилна на слабост. Ако сте в силна позиция- действайте, не говорете. Ако сте в слаба- просто ще изглеждате като малко ревливо изчадие.

3. Не обиждайте.

Дори и ако сте прав, не посочвайте публично грешките на колегите си. Това е обидно, унизително и ще ви създаде просто още един враг.

4. Не споделяйте неща, които не бихте казали на всичко.

Забравете за споделяне с много близки колеги и обсъждане на частни въпроси с шефа- всяка клюка успява да се разнесе из офиса, независимо колко тайно е била казана.

5. „С шефа сме на „ти".

Не, шефът може и да е на „ти" с Вас, но не и Вие с него. Той може и да ви харесва, но бизнесът си остава на първо място и със сигурност няма да успеете да промените йерархията на двата приоритета. А трябва ли да допълваме, че тази реплика ще ви направи мишена на колегите? Никой не обича любимците на ръководството.

6. „Не мога да направя това".

С едно уточнение- ако това, което искат от вас, е подсъдно, дискриминационно или свързано с тормоз, няма проблем- говорете. В противен случай си е чисто мрънкане- никой няма да ви повярва, че наистина не можете.

7. „Когато се пенсионирам, ще..."

Всяко споменаване за пенсиониране кара много хора да изтръпват и да гледат на вас като на лош вестител.

8. „Знаеш ли, че видях колегите X и Y ...."

Клюките за нечий любовен роман в службата може и да са най-интересни, но не и най-безопасни. Ако вие сте ги видели, много вероятно и те да са ви видели- веднага ще е ясно кой е авторът на слуха.

9. Не обещавайте неща, които не можете.

Никога не претендирайте за власт, която нямате и не предлагайте нещо, което няма да можете да изпълните. Това ще унищожи доверието към вас и да ви направи да изглеждате като малък, слаб човек, който иска да се появявява като голям и силен.

Още любопитни новини

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diego
# 0
22:07 | 25 July 2012
That's a mold-brkeaer. Great thinking!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg