Не позволявайте вземането на решения да краде от времето ви

2903
Не позволявайте вземането на решения да краде от времето ви

Сценарият ви е познат. Трябва да претеглите „за” и „против”, преди да вземете решение. Решения трябва да се взимат в офиса, в леглото, в кухнята, в класната стая, през целия ден и всеки ден. Всички те затормозяват ума ни – дори въпроси като да пуснем ли детето да играe в парка, да вземем автобуса или да отидем пеша, да поискам ли отпуск и т.н.

Ако разпознавате себе си в дотук казаното, изразходвате прекалено много време във вземане на решения. Представяме ви 6 практически начина за ускоряване на процеса. Те също така осигуряват прекрасна интерпретация на целия процес на взимане на решения.

1. Опитайте се да не се парализирате, докато анализирате
Позната ви е ситуацията, когато започвате да обмисляте решението си. Посвещавате твърде много време в претеглянето на „ако”, „но” и „какво, ако”. Един практичен начин да ускорите този процес е като установите краен срок за вземане на решението.


Кажете си: Трябва да взема решение до половин час и нито минута по-късно. Така ще се провокирате да направите решението по-бързо и ще избегнете прекалено дълбаене в темата.

2. Опитайте се да ограничите въпросите
Напишете на лист хартия какво прави вземането на решение толкова трудно. Може да става дума за неща като липса на мотивация,  партньорски натиск, родителска намеса – те винаги усложняват решението.

След това отделете известно време за обмисляне на целите си. Най-накрая помислете за последствията от всяко от решенията, които можете да вземете.

3. Опитайте се да очаквате провала
Всички сме правили грешки. Няма човек, който като се обърне назад във времето и да не види поне едно нещо, което е можел да направи иначе. Грешките са полезни, защото ни учат. Трябва да очаквате провала и да извеждате поуки.

Веднъж щом осъзнаете, че лошото решение е реална възможност, ще ускорите процеса на вземане на решения.

Вижте още: Как да рестартирате мозъка си, за да го напълните с блестящи идеи

4. Опитайте се да установите собствените си предразсъдъци и да приемете другата гледна точка
„Нашият мозък приема това, което очите ни виждат, и нашето око вижда това, което мозъкът ни търси” – Даниел Гилбърт

Начинът, по който възприемаме света субективно е познат в психологията като „когнитивно пристрастие”. То влияе върху оценките и решенията ни и е добре обяснено в книгата на Даниел Гилбърт „Да попаднеш на щастието”. Когнитивното пристрастие може да взима различни форми. 

Едно от тях е свързано с тенденцията да бъдем привличани от неща и хора, които отговарят на нашия собствен начин на мислене. Посещаваме уебсайтове, които отразяват нашия поглед. Срещаме се с хора, които споделят представите ни.

Проблемът е, че по този начин ни е удобно, но едновременно с това се ограничаваме. Осъзнавайки собствения си ограничен начин на мислене, трябва да се научим да търсим и да си обясняваме чуждото мнение. Това ще ни помогне да бъдем по-рационални и да взимаме по-малко субективни решения.

5. Опитайте се да пестите време, като позволите на чуждите преживявания да ви направляват. Така можете да избегнете риска да повтаряте многократно една и съща грешка.
Преди да решите да си купите определена марка кола, например, може да ви се прииска да потърсите мнение от човек, който вече си е купил такава. Мнението на този човек и неговият опит могат да ви спестят време, когато става дума за взимане на решение. 

6. Опитайте се решението ви да кореспондира с основните ви принципи
„Вашите вярвания стават ваши мисли. Вашите мисли стават ваши думи. Вашите думи стават ваши действия. Вашите действия стават ваши навици. Вашите навици стават ваши принципи. Вашите принципи стават ваша съдба” – Махатма Ганди

Когато взимате решения, базирайки се на собствените си принципи, няма да съжалявате за решението си, независимо от последствията.

Ако извървявате тези 6 стъпки в ума си, ще можете да съкратите времето за вземане на решения и ще се чувствате по-удовлетворени и отпуснати.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

зизи
# 0
10:01 | 1 January 2015
пълна безмислица и абсолютна глупост
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg