Не правете тези пет неща, ако искате да сте богати

30132
Не правете тези пет неща, ако искате да сте богати

През 2015 г. линията на бедност общо за страната e 325.83 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1.586 млн. лица, или 22% от населението на страната, сочат данни на НСИ.

Данните за изминалата година показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22 до 28.4%, или с 6.4 процентни пункта.

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери, равнището на бедност нараства до 42.9%, или с 20.9 процентни пункта.

Ето няколко неща, които трябва да следваме, при положение че желаем да повишим стандарта си на живот:

1. Бързи кредити

Според Закона за потребителския кредит таванът за Годишния процент на разходите (ГПР) е органичен до законовата лихва по просрочените задължения, умножена по 5 или 50.2 на сто. Да, има и компании, предлагащи „промоционални“ заеми с по-ниски лихви, но те все пак са по-високи дори и от лихвите по кредитните ни карти, за които ще стане въпрос по-долу в материала.

В случай че наистина имате нужда от пари на заем и нямате възможност да кандидатствате за потребителски кредит от банка – то прочетете внимателно договора, който ще подпишете.

2. Кредитни карти

Да, в доста случаи те са ни в помощ, но защо да харчите пари, които все още не сте изкарали? Легендарният инвеститор и един от най-богатите хора в света - Уорън Бъфет, дава един доста популярен съвет към младите хора: стоите далеч от кредитните карти.

Богатите никога не казват тези четири неща, не го правете и вие Средната класа има склонност да е негативно настроена по отношение на парите

Последните данни от централната ни банка сочат, че лихвите по кредитните карти в момента в страната са на нива от 14 до над 18% годишно.

3. Лотария/залагания

Българинът явно е хазартна личност, след като все по-често си пада по всякакъв тип тото, лотарии и др. видове залагания, включително на футбол, баскетбол, тенис, че дори и президентски избори. Това може да ви струва както 2 лв./дневно, така и цяло състояние, ако сте сред по-запалените.

Знаете ли, че шансът да спечелите в лотарията 6 от 49 е 1:13 983 816?

4. Лукс

Дори и най-богатите хора в света, като Марк Закърбърг, а преди това и покойният Стив Джобс, ходят с обикновени тениски/поло и джинси. Други дори купуват коли и дрехи втора употреба – справка: основателят на IKEA Ингвар Кампрад.

Четири причини, поради които никога няма да сте милионер Вашата кола не е актив. Лъскавата електронна джаджа на ръката ви не е актив. Дори и вашият дом може да не е актив. Всичко това са пасиви, които ви лишават от бъдещото ви богатство

А защо тогава вие пазарувате дрехи от по 100, 200, че и повече лева? Но тук не става въпрос само за това, което обличаме, а също така и за предметите, купувани за вкъщи, или пък колата, която шофираме. Помнете – тя не е актив, напротив – пасив е, защото разходите по нея започват в деня на придобиването й, а цената й намалява с всеки изминал ден.

5. Четене/телевизия

Да, телевизията е едно от основните забавления на българите днес. Но може би това е една от причините, поради която сме и толкова бедни – предпочитаме шоупрограмите и риалити форматите пред четенето на книга. А дали по този начин даваме добър пример на децата си?

Справка – 70% от богатите хора в света насърчават децата си да четат, а едни от най-богатите хора прекарват между 1 и 4 часа дневно в четене. Инвеститорът Уорън Бъфет чете по 500 страници всеки ден, а предизвикателството пред Марк Закърбърг за 2015 г. е да чете по 1 книга на всеки две седмици.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

читател
# 0
13:10 | 22 October 2016
Като казвам, че не могат да се прочетат 500 страници на ден, имам впредвид, че НАИСТИНА не можете да ПРОЧЕТЕТЕ 500 страници. Можете да ги прехвърлите със скоростно четене и да запомните 20% от тях - може би. Възможно е Бъфет наистина да го казва - няма значение. Чета книги вече 50 години. Малко хора са прочели повече книги от мене. КИ ми е доста над 100. Не ме правете на идиот, който гледа Биг Брадър - мислете си каквото искате. Включително и че, някой чете по 100 страници на час, по 5 часа на ден и после знае какво е прочел. И най-хубавото е, че никой не го КАРА да го прави и той има още милион неща на главата си, какъвто е случая с Бъфет. Ваша работа . . .
Кристиян Костов
# 1
20:10 | 20 October 2016
Със сигурност нещата, които пишем са проверени: Here are 5 things Warren Buffett does each day that we could all learn from: 1. Read 500 pages. Once, when asked how to get smarter, the Oracle held up a stack of papers and said, “read 500 pages like this every day. That’s how knowledge builds up, like compound interest.” Buffett estimates that he spends 80 percent of his waking day reading at work (financial statements, journals, reports) and at home (newspapers and books). Some of us don’t read that many pages each year. Но може би затова Бъфет притежава 67 млрд. долара ;)
странно
# 2
13:10 | 20 October 2016
А дали това го прави по време на работа и чете финансови доклади и отчети или литература извън работно време...не мисля, че работещите по 16-18 часа на ден, каквито според сайта са CEO-тата на големите компании могат да отделят време да четат по 500 страници на ден (художествена литература примерно), освен ако това не е свързано с работата им...дори и това е спорно като обем. Нека да не се превъзнасят и прекалено начетените хора, това също не е гаранция за успех. Трябва и да осъзнаеш как да приложиш прочетеното! А за дрехите втора употреба и други неща е интересно. Тези хора живеят в доволно големи къщо, които не изплащат и имат коли, за които не трябва да мислят как да поддържат. Когато хората нямат тези неща или не могат да си ги позволят, то се насочват към дребни неща на изплащане, за да имат и те възможност да се сдобият с нещо хубаво, макар че това води до по-голямо задължаване...
аз
# 3
13:10 | 20 October 2016
Аз също чета по между 350-500 страници на ден. Имам приятели, които също го правят. Нарита се скоростно четене. Ако не гледате по цял ден ВИП брадъри, а четете и вие ще го правите по-бързо.
читател
# 4
12:10 | 20 October 2016
"Инвеститорът Уорън Бъфет чете по 500 страници всеки ден" - Авторе, журналисто, ти книга през живота си чел ли си, какво са 500 страници идея имаш ли? Ще го приемеме за печатна грешка.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg