Не разчитайте на ниското съотношение цена-счетоводна стойност при вземане на решения

1853
Не разчитайте на ниското съотношение цена-счетоводна стойност при вземане на решения

Да купиш нещо за по-малко от реалната му стойност наистина звучи примамливо, но много често хората забравят, че цената на даден актив се определя на пазара и най-вероятно има причини за по-ниската цена.

Същото важи и при пазара на ценни книжа. Инвеститорите често са примамвани да купуват акции на компании с ниско съотношение цена-счетоводна стойност, което им дава измамно усещане, че купуват акциите на дадено дружество евтино и те ще поскъпнат.

Че е евтино може би спор няма, но само по-себе си това ниско съотношение не означава, че книжата на дадената компания задължително ще регистрират ръст.

Особено в голяма степен това важи при компании в бизнес с традиционно ниски съотношения цена-счетоводна стойност или при компании, поддържали такова от години.

Въпреки че е популярно сред инвеститорите да купуват акции на компании, подбрани по този критерий, тази стратегия често не се отплаща.

Да купиш нещо с идеята, че постепенно дружеството ще се доближи до реалната си стойност, не винаги води до печалби. Причината е ясна - при тези компании стойността се определя от развитието на бизнеса и не толкова от стойността на активите им.

Когато мислят, че едно дружество струва повече въз основа на счетоводната й стойност, инвеститорите не бива да забравят, че тя най-вероятно ще продължи да извършва своя бизнес, който е доста възможно да е свързан с ограничен растеж, или компанията е достигнала своя пик на ръст.

Особено в голяма степен важи това за по-големите компании или такива с дългогодишна история или значителна пазарна капитализация. Те са трудна цел за поглъщане с идеята да се прекрати бизнеса им и да се "продадат на части", както се казва.

Щом акциите се търгуват на дадена цена, която е "по-ниска" от реалната стойност на активите, значи за това има някаква причина и тя трябва да се открие, преди да се закупят нейните книжа.

На ефективните пазари е трудно да се открие просто така лесна "премия", като се приема, че всичко е заложено в пазара и освен ако нямате вътрешна информация, едва ли ще успеете да намерите чудо. А и дори това да се случи в дългосрочен план доходността Ви пак няма да превишава значително средната за пазара.

Естествено това не важи с пълна сила за неефективен пазар, като родната БФБ. Но дори и тук не бива да се търси "под вола теле" и да се разчита единствено на ниско подобно съотношение.

Не е лошо то да се вземе предвид при фундаменталната оценка на дадена компания, или в случай че има консолидация в сектора и дадена компания е доста възможно да стане обект на поглъщане.

В този случай при компания с добри позиции и ниско съотношение цена-счетоводна стойност е възможно да регистрира значително повишение в цената на акциите си. Естествено, подобен род сделки е трудно да се предугадят отново без непозволената вътрешна информация.

Друг случай, при който е възможно разглежданото съотношение да натежи при вземането на инвестиционно решение е този, при който то е значително по-ниско от това в сектора за компания с ръст около или над този на отрасъла, в който оперира.

При този случай инвеститорите могат да очакват доближаване на съотношението до средното за сектора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg