Не се подвеждайте по кратросрочните движения на акциите

1080
Не се подвеждайте по кратросрочните движения на акциите

Ако дадена акция посъкпне с повече от 5% за една седмица, това счита ли се за бичи сигнал? Разбира се медиите и специализираните издания ще определят това повишение като положително, като често този ръст е съпроводен и с подкрепящи го новини.

Много от инвеститорите ще очакват поскъпването да продължи. За съжаление, повечето дребни играчи правят предположения за бъдещите движения в цената, които са грешни. В същото време професионалните инвеститори, маркет мейкъри, и хедж фондове, знаят какво най-вероятно ще се случи. Проучванията показват, че в повечето случаи е по-добре да си продаваш при краткосрочна сила показана от акция, и да купуваш при слабост.

Проучване на TradingMarkets, разглеждащо над 7 млн. сделки за периода от началото на 1995 г. до 30 юни 2006 г., показва следните резултати за средно процентната промяна за 1,2 и 5 борсови сесии на щатските акции:

Период (дни)Промяна
10,05
20,1
50,25

След това изследването разглежда акции, които са поскъпнали с над 2,5%, както и такива, които са поевтиняли с над 2,5% за пет дни. Изследването цели да опедили каква стратегия е подходяща при такива случаи на кроткосрочна сили и слабост при ценните книжа.

- Акциите, които са добавили над 5% за пед дни, се представят по-слабо от основните индекси през следващата седмица с ръст от деня 0,01 на сто.

- Книжата, поскъпнали с над 10% средно, отчитат понижение през следващите пет дни от 0,12%.
 
- Акциите загубили 5% и повече за седмица, на следващата надминават пазара, повишавайки се с 0,47%.

- И книжата паднали с над 10% средно значително надминават индексите, поскъпвайки с 0,77% седмица по-късно.

Тези резултати показват, че покупката при краткосрочна слабост на пазара е за предпочитане, пред купуването при краткосрочна сила. Както и обратното, продажбата при краткосрочна сила показва по-добри резултати от продажбата при слабост на пазара.

Проучването е разгледало 7 050 517 следлки за посочения горе период, като са изключени акции търгуващи се под 5 долара, както и слабо ликвидни, със средно изтъгуван обем под 250 хил. броя на ден.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg