Нещата, които трябва да учим за парите още в училище

7887
Нещата, които трябва да учим за парите още в училище

Финансовата ни култура е критична за това да постигнем по-висок стандарт на живот и нормални старини. За съжаление, малко се прави в посока на повишаване на финансовата култура у нас - инициатива, която трябва да се вземе далеч по-присърце от медиите и инвестиционните фондове.

Виж още: Как да мислим като милионер?

Ето някои неща за парите, които е добра да сме учили в училище и определено биха подобрили начина ни на живот, ако ги знаехме по-отрано:


Как да говорим за парите?

Говоренето за пари, било то със съпруга, родителя или децата, често е по-трудно, отколкото си мислите. Но то трябва да се прави.

„Хората обикновено говорят за пари, когато са в кризисна ситуация, ако изобщо го правят“, смята експертът по комунакиции, свързани с финансовите въпроси, Сайбъл Соломон, член на Financial Therapy Association.

„Вместо това, опитайте се регулярно да обсъжадете проблеми, свързани с пари, докато това стане естествен процес“, съветва Соломон. Много двойки, които успешно контролират своите финанси, си поставят ден за обсъждане на финансовото състояние поне веднъж на три месеца.

Добре е да започнете да говорите за парите с вашите деца още в ранна детска възраст. Така ще избегнете момента те да се притесняват, когато говорят за пари в по-късен етап на живота си.

Как да живеем под възможностите си?

Друго нещо, което трябва да научите за парите, е как да живеете в съответствие с дохода си. Стандартът ви на живот трябва да е под финансовите ви активи, за да не затънете в дългове и да имате възможност да спестявате.

„Това е ключът към финансовия успех“, според Дейна Арнет, главен консултант в Rosenthal Wealth Management Group. „Има много начини да живеете добре, без да харчите всяка стотинка от дохода си, но за много хора е трудно да го постигнат“, допълва още Арнет.

„Погледнете към бюджета си и навиците си за извършване на разходи. Това е процес, който трябва да е продължителен и регулярен“, според Шантел Боне, финансов съветник в Northwestern Mutual.

Да живеете под възможностите си може да е свързано с известни лишения, като да купите кола втора употреба, по-малко жилище или да пазарувате при намаления. Това също така може да означава да пазарувате по-малко или да се лишавате от определени стоки и услуги, които не са в списъка на приоритетните ви неща.

Как да си правим по-добър бюджет?

„Повечето хора асоциират думата бюджет с нещо неприятно, при което ви се налага да жертвате краткосрочния си комфорт и да се лишавате от определени удоволствия“, според финансовия експерт Минди Крейри. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg