Нещата, които всеки инвеститор трябва да знае!

1776
Нещата, които всеки инвеститор трябва да знае!

На редактора на сп. „Money Magazine“ Майкъл Сайви предстои пенсиониране. След като приключи с финансовата журналистика, той ще преподава в университета Оксфорд.

В този момент от живота си, Сайви се обръща назад към 23-годишната си журналистическа кариера за равносметка. „Разгледах всичките си статии и исках да видя, от позицията на по-опитен човек, къде съм бил прав и къде не толкова“.

Заключението му е, че има неща, които всеки добър инвеститор трябва да знае и такива, които не могат да бъдат предвидени дори и от най-добрите. Неговите прогнози понякога са били точни, а понякога са изпреварвали времето си значително. „Никой не може да предвиди точно движението на пазара", казва той,“ Но има фактори, които могат да ни помогнат да вземаме правилните инвестиционни решения".

Всеки инвеститор според него трябва да бъде наясно със следното:

- Как се движат лихвите. Лихвите са много важен фактор. Защо? Защото това колко скъпи са заемите определя колко ще харчат потребителите, какви ипотеки ще могат да си позволят хората и доколко корпорациите ще имат желание да разширяват бизнеса си и да създават работни места. Всичко изброено до тук е показателно за силата на една икономика, а в условията на силна икономика компаниите имат по-големи печалби и акциите им стават по-скъпи.

Повишаващи се лихви могат да задушат дори и най-силния бичи пазар. От друга страна, понижаващите се лихви окуражават пазара.

- Промени в политиката на правителството. Промени в данъчната политика или в държавните разходи могат да имат влияние върху пазара като цяло, както и над определени групи акции.

Например дерегулирането е имало повишаващ ефект за акциите на финансовите фирми в САЩ в последните няколко години, но затягането на условията по ипотеките променя нещата. Друг пример – през 2003 г. в САЩ се намалява данъка върху доходите от дивидент и акциите на компаниите, традиционно раздаващи високи дивиденти, отбелязват рекорден ръст в периода 2004 – 2006 г.

- Анализ на цените на акциите. Както при всички други неща, така и при акциите е важно да следим анализа на цените. Така че когато коефициентите P/E са прекалено ниски (каквато е ситуацията в момента), търсете добри възможности за сделки и обратното, но не бързайте прекалено много – акциите могат да остана надценени с месеци и години.

- Таксите. Следете какви са таксите и комисионите, които плащате, когато търгувате.

Ето и няколко полезни съвета на Сайви към трейдърите:

- Kупувайте акции на известни компании с нисък дълг. Големите компании с установени позиции на съответните пазари и с печалба над средната обикновено са лидери в съответната индустрия. Те разполагат с необходимия паричен ресурса за придобивания, а дори и в условия на затягане на кредитирането, за тях е по-лесно да намерят финансиране.

- Не дръжте много емисии с Р/Е, надвишаващо това на широкия индекс на пазара с повече от 1.5 пъти, защото те могат да претърпят големи загуби, ако пазарът тръгне надолу. За България това би означавало с Р/Е не повече от 27, при Р/Е на BG40 около 18.5.

- Купувайте акции с ръст над средния, но не бъдете прекалено алчни. Изследвания показват, че акции с ръст от около 13-14% имат по-добър потенциал да отбележат рекордно поскъпване отколкото тези с прогнози за ръст от около 20-30%, тъй като това са много високи нива, които не могат да бъдат поддържани дълго време.

- Не пренебрегвайте дивидента. Инвеститорите днес не обръщат такова значение на дивидентите днес, както преди 50 години, казва Сайви.

И накрая – придържайте се към плана си, дори когато бивате разочаровани, казва той. Най-важното правило, което Сайви е научил за 23-те години в Money Magazine, е, че цените на акциите на добрите компании рано или късно се възстановяват, дори и след много разочароващи периоди, за това не продавайте при първия лош момент.
Периодите на обезценяване често са последвани от периоди на възстановяване, така че диверсифицирайте и бъдете готови да се придържате към плана си, независимо от краткосрочните сътресения.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg