Новогодишно пробуждане на БФБ – защо не?

1441
Новогодишно пробуждане на БФБ – защо не?

Родната фондова борса продължава да пада и да пада. Въпросът, който е в главата на всички инвеститори, ако изобщо вече се интересуват от това да си отварят търговските платформи, е защо и до кога?

Истината е, че борсовите сесии са станали толкова безинтересни, че нищо чудно и брокерите да хвърлят по едно око през час.

Новините всеки ден са едни и същи, загуби и загуби за индексите на сините чипове. И все пак, защо да се надяваме на новогодишно раздвижване?

На развитите пазари се говори за рали в края на годината, но поради същността на БФБ и нейната специфика, ще е добре ако можем да говорим за раздвижване. А ето и предпоставките за настъпване на такова:

1. Може би най-силният аргумент в посока на очакване на раздвижване и възходяща корекция на родните индекси е настъпването на края на годината.

Традиционно сме свикнали да ставаме свидетели на новогодишно разчистване и прехвърляне на пакети в сделки, в които поне една от страните е взаимен фонд. Краят на годината и особено последните борсови сесии се смятат за най-добрия момент от портфолио-мениджърите за активизиране по техните позиции.

От една страна това е моментът, когато се преструктурират и подготвят портфейлите за новата година, от друга, е идеалният момент за напудряне на техните резултати.

Раздвижване можем да очакваме по така наречените „сини чипове“, или най-ликвидните позиции, които обикновено са в основата на портфейлите на взаимните фондове.

2. Намиране на решение, или поне на единен план от европейските лидери за излизане от дълговата криза в Европа.

Както вече не веднъж споменахме, действителността на БФБ е тотално откъсната от случващото се в Европа (или поне в частта на възстановяването на европейските индекси, които преживяха истински ренесанс през изминалата седмица, когато добавиха по около 10% към стойностите си).

Въпреки това обаче, предвид на нулевата реакция и при продължаване на добрите новини от Европа и намиране на някакво по-стратегическо решение, което да намали инвеститорските страхове, можем да видим догонващ ръст на родните индекси.

3. Твърде евтино, за да е истина.

Индексите падат и падат, а с тях и финансовите оценки на компаниите и пазара, като цяло. Индексът на сините чипове SOFIX се търгува при съотношение цена-печалба от 6.22, както и цена-счетоводна стойност от 0.78.

Това са изключително привлекателни финансови оценки, конкурентни на всички регионални пазари.

В същото време, предвид на относително добрите перспективи пред родните компании за добри резултати с изтичането на годината, това допълнително може да натежи за едно раздвижване в положителна посока в края на тази и началото на следващата година.

4. В исторически план декември е един от добрите месеци за БФБ.

За разлика от октомври и ноември, които са били най-лошите месеци през последните пет години, с отрицателни изменения от по над 5%, то декември е изключение, като за последните пет години е с положителна промяна, макар и минимална от 0.05%.

Това, което е добрата новина е, че през изминалата година декември се е представял значително по-добре от средното с ръст от 1.8%. Ако екстраполираме тази тенденция, която е следвала един изключително негативен октомври, или ноември, подобно на тази година, то можем да очакваме и този декември да е по-добър от средното за последните пет години.

5. Близо сме до дъното

И накрая като причина, която може да мотивира някой позаспал портфолио-мениджър на пенсионен фонд, (държащ 99% от инвестициите на фонда в облигации, и чието спокойствие би следвало да се е понарушило пред перспективите за понижаване на кредитния рейтинг на водещите европейски страни, включително на Германия и Франция), можем да посочим факта, че индексите са близо до многогодишно дъно, което е напълно възможно да остане в сила и да оттласне пазара нагоре.

Напълно е възможно да сме на нивата при дъното на SOFIX, като вземем в предвид неговата актуализация на няколко пъти оттогава.

Напълно спокойно може да се твърди, че при настоящите финансови оценки и състояние на родната икономика, инвестициите в някои от родните чипове, може да се определят като не много рискови, или най-малкото ефективни предвид на риск-премия.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Julz
# 0
01:12 | 18 December 2011
Was totally stuck until I read this, now back up and rnunnig.
Емил
# 1
14:12 | 7 December 2011
Индексите на БФБ ще имат само една посока-юг , докато на власт в България е Б.Б., или най-малко до като в правителството стои "икономистът" С.Дянков
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg