Някои признаци, че може да сте въвлечени в Понзи схема

6669
Някои признаци, че може да сте въвлечени в Понзи схема

Понзи схемата, по-известна у нас като пирамида, е измама, при която главното действащо лице събира пари от хора, като им обещава големи печалби. В началото той/тя действително изплаща пари на инвеститорите, но тези пари не идват от печалби, а от вложенията на нови инвеститори, които се примамват.

Понзи схемите станаха популярни наскоро покрай Бърни Мадоф, който успя да завлече инвеститорите си с 65 млрд. долара!

Списание Форбс предупреждава за 9 признака, че една схема може да бъде пирамида:


1. Прекалено голяма възвращаемост

Едногодишните ценни книжа в САЩ обезпечени от FDIC имат възвращаемост в най-добрия случай от 1.5%. Всичко значително над тази сума е подозрително. Ако наистина има такова, то осведомените по-скоро биха го запазили за себе си и няма да го предлагат наляво-надясно.

2. Възвращаемостта е стабилна

Фондовите пазари и лихвите варират значително. Ако възвращаемостта е не само голяма, но и стабилна и не изглежда да се влие от икономически фактори, то тя е подозрителна.

3. Дават ви гаранция за възвращаемостта

Известен шеф на пирамида в Ню Мексико - Дъглас Вон подписвал „персонална гаранция", с която той обещавал възвращаемост от 25%. Запомнете - високата възвращаемост и ниският риск са две взаимоизключващи се неща.

4. Схемата на инвестициите е неясна и объркана

Самият Чарлз Понзи (легендарният измамник, чието име носят пирамидите) направил схема, в която се купували и продавали пощенски ваучери, които се препродавали като пощенски марки. Не само, че обяснението как се печели от тази работа били трудно за разбиране, но и в света не са съществували такъв брой пощенски купони или марки, които да оправдаят сумите, които той е събирал. Не се включвайте в начинания, които са твърде сложни и никой не може да ви обясни точно.

5. Схемата на инвестициите е тайна

Не влагайте пари е нещо, което никой не иска да ви обясни.

6. Няма достатъчно достатъчно документация

Законните сделки са свързани с доста солидна документация. Подозрително е, ако такава липсва, а финансови известия получавате само от време на време.

7. Никога не сте чували името на одитора

Въпреки че управлява 65 милиарда долара, Мадоф никога не е бил одитиран от голяма фирма, а от кантора, в която работят 3 души.

8. Инвеститорите спадат към една социална (религиозна или др.) група

Основоположникът Чарлз Понзи е таргетирал всякакви хора. Измамниците днес обаче има вероятност да са насочени към определена група, към която се причисляват и те. Мадоф, например, е таргетирал предимно евреи като себе си.

9. Няма независим попечител

Липсата на трета страна по сделките, която да съхранява средствата, например, прави възможността за измами голяма. При Понзи схемите няма трета страна, защото няма и сделки - парите, които се изплашат са пари, взети от новите инвеститори.

При събиране на такива огромни средства, те трябва да се съхранят някъде. През май финансовият съветник на звездите Кенет Стар бе обвинен в основаването на пирамида на стойност 30 млн. долара. По време на разследването става ясно, че той е държал голяма част от милионите долари в сейфа в офиса си.

На снимката Чарлз Понзи. Повече за неговите измами четете в линковете по-долу

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

exatoh
# 0
23:07 | 26 July 2010
"Запомнете - високата възвращаемост и ниският риск са две взаимоизключващи се неща." Запомнете нещо и от мен - това е често разпространено и ГРЕШНО разбиране, също като "теорията за ефективния пазар"!
Common Stocks
# 1
20:07 | 26 July 2010
Така наречените пирамиди и схеми на Понци бяха характерни за българския финансов пазар в средата на миналото десетилетие. Хиперинфлацията си беше чудесна схема на Понци, организирана от държавата със съдействието на банките, съпровождаща прехода на страната ни от планова социалистическа икономика към свободни пазарно икономически взаимоотношения. Колкото по-малка е намесата на държавата на различните видове пазари, толкова формираните цени на съответните пазари са по-реални. Congratulations to the team of Profit.bg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg