Няколко финансови съвети при пътуване в чужбина

1651
Няколко финансови съвети при пътуване в чужбина

При пътуване в чужбина винаги е важно да се знае какъв е неподлежащият за деклариране максимум, пренасян в бой. За България в съответствие с регламента на ЕС от 15 юни 2007 г. тази сума е до 10 хил. евро в брой или тяхното съответствие в друга валута. За по-големи суми се изисква попълването на митническа декларация.

Парите в брой при това отдавна не са единствената възможност, която се предлага на туристите при пътуване в чужбина.

1.Банкови карти

Тя става все по-необходима на пътуващите в чужбина. С нея може не само да се плати в ресторанта и да се купят сувенири от магазините. Ако пътувате, без да ползвате услугите на туристически агенции, картата и Интернет ще ви бъдат необходими, за да запазите по-рано стая в хотел, да наемете автомобил или да си купите значително по-евтини билети за влак или самолет.

При теглене от банкомат в е важно да съобразите, че обикновено има комисионна от 1-2% от сумата при теглене от чужда банка. Така че е желателно да проучите дали вашата банка е представена в съответната страна или просто да теглите по-големи суми.

2. Пътнически чекове.

Пътническите чекове са едни от най-сигурните форми на парични разплащания. С оглед на сигурността при закупуване на пътническите чекове от банка получавате и разписка, чрез която може да си получите парите, дори и в случай, че чековете са били изгубени или откраднати.

Пътническите чекове могат да бъдат осребрени в банка навсякъде по света, а също така и да се използват направо за плащане в магазини и хотели в различни части на света. Те нямат срок на валидност и могат да бъдат осребрени след неограничен период от време.
Единственото, с което трябва да се внимава, е при покупка на стойност по-малка от посочената в чека, тъй като няма да ви бъде върнато ресто. Разбира се бихте могли да обмените чека в банката, но отново трябва да имате предвид, че ако тя не е партньор на тази, издала чека, може ви бъде одържана комисионна.

3.Универсална валута.

В която и страна да отидете доларът и еврото са валута, която ще бъде приета и обменена на сравнително приличен курс- в случая измененията на курса едва ли ще са толкова съществени, че да се отразят чувствително на сумата, с която разполагате.

При всички положения не се подлъгвайте от съмнителни предложения за изгоден обмен за местна валута (където това се налага), предпочитайте чейнчбюрата, ако са сигурни, или най-добре банките. С това си спестявате  риска  не само да се окажете без пари, но и бъдете арестувани.

4. Сумата.

Логичният въпрос на всеки заминаващ е "колко да взема". Няма универсално правило- различни са не само цените, но и желанията на туристите. При всички положения за пътуване в Европа ще са ви необходими не по-малко от 500 евро, докато в Турция може да заминете буквално с празни джобове- стига в хотела ви да действа стандартната за страната оферта аll inclusive.

5. Крос-курс.

Никога не забравяйте този начин за обмен на валута. Това е непряк обмен, при който валутата се обменя непряко, чрез използване на няколко курса на валути и позволява да спестите. Всички банки и някои бюра извършват тази услуга.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg