Няколко неща, които не бива да казваме по време на интервю

10595
Няколко неща, които не бива да казваме по време на интервю

Посетете и страницата ни във Фейсбук

Когато се явяваме на интервю за работа всички искаме да направим възможно най-добро впечатление, но не винаги се получава така, пише FOXBusiness.

Дори и да се чувствате комфортно при воденето на непринуден разговор, с интервюиращия е най-добре да премълчите някои неща.

Ето и няколко неща, които никога не трябва да казвате по време на интервю за работа, според експерти.

1.) Не правете никакви комплименти по отношение на външния вид на интервюиращия

Не казвайте: "Харесва ми полата ви!"

"Комплиментите относно външния вид са прекалено фамилиарни", обяснява Патриша Ленков от нюйоркската Agility Executive Search. "Вие сте там с някаква цел и повечето интервюиращи искат да запазят тази граница. Ако не спазвате малка дистанция, могат да възприемат нещата грешно."

Ако сте мъж, отправящ комплименти на жена, добавя Ленков, това поведение може да бъде прието като сексистко и обидно, дори и ако намеренията ви са чистосърдечни. Комплиментите в случаите, когато интервюиращият е от вашия пол, също могат да бъдат изтълкувани като неискрени, защото могат да си помислят, че просто се подмазвате.

Ако пък сте такъв тип човек, който обича да прави комплименти, Ленков съветва предварително да проучите професионалните постижения на интервюиращия и да ги споменете по време на интервюто.

Вместо това можете да кажете: "Миналия месец ми беше интересно да прочета във вестника за вашите корпоративни постижения."

2.) Не плачете

Не казвайте: "Това беше най-трудното нещ,о през което трябваше да премина, и все още ме сломява, когато се сетя за него."

Ако се разплачете на първата среща, това може да накара интервюиращия да сметне, че сте нестабилен, казва Ленков. Работодателите търсят хорa, които могат да се справят с напрегнати ситуации, а плачът е знак, че не можете да се справите със стреса.

Да покажете на евентуален работодател, че можете да управлявате емоциите си, е почти толкова важно, колкото да покажете, че можете да управлявате хора, добавя Ленков.

Ако е възможно избягвайте да разказвате емоционални истории по време на интервюта. Ако някаква трогателна история има отношение към самия процес на интервюиране, се упражнявайте да я разказвате колкото се може по-често, за да избегнете емоционален срив по време на интервюто.

Вместо това можете да кажете: "Беше трудно, но се справихме."

3.) Не говорете за болести, освен ако те нямат отношение в случая

Не казвайте: "Болките в гърба ме убиват, а по това време на годината астмата ми се изостря."

"Ако в CV-то ви има някакъв пропуск той може да се дължи на това, че сте били в болница или пък сте имали сериозна болест, а това вече има отношение към работата," казва Ленков. "Но ако просто си говорите колко ви е зле, тогава това няма отношение към работата."

Не засягайте теми, които могат да накарат интервюиращия да ви съчувства, казва Ленков. Ако опишете в подробности грипа, който току-що сте изкарали, интервюиращият ще се почувства задължен да ви и предложи съчувствие или някаква утеха, което отслабя професионалните граници.

Вместо това кажете: "През пропуснатото време в CV-то ми се възстановявах от операция и оттогава не съм имал проблеми."

4.) Не говорете за проблеми в своя предишна работа, освен ако това не изтъква вашата упоритост

Не казвайте: "Имах много проблеми с бившия ми шеф; постоянно ми създаваше неприятности."

"Ако не уточните, че сте намерили решение на вашите проблеми, тогава всеки евентуален работодател ще си помисли, че всичко, което сте правили в предишната ви работа, е да имате проблеми," казва Дейвид Адамс, от компанията за подбор на персонал Adecco.

Ако интервюиращият ви запита за проблем, с който сте се сблъскали в предишната ви работа, той е по-заинтересован от способността ви да го разрешите, отколкото от самия проблем, смята Адамс.

"Много пъти хората използват подобни въпроси, просто за да критикуват бившия си шеф или екипа, с който са работили.

Вместо това можете да кажете: "Сблъсках се с няколко проблема, но се справих успешно с всичките."

5.) Не установявайте сходства с интервюиращия по изкуствен начин

Не казвайте: "Виждам, че имате деца. Аз обичам децата!"

Не се опитвайте насила да установявате общи черти с интервюиращия, съветва Адамс. Различни предмети в офиса на интервюиращия могат да отразяват неговите или нейните хобита и интереси, но това не означава, че вие трябва да харесвате същите неща.

"Ако някой има снимки на децата си и вие ги коментирате, но самият вие нямате деца, то това изглежда напълно фалшиво," казва Адамс. "Ако пък някои има трофей от тенис турнир и вие го коментирате, бъдете подготвени да отговаряте на въпроса: ‘Играете ли тенис?'

Сходствата между двама души не могат да бъдат установявани изкуствено. Ако не виждате някакви сходства с интервюиращия няма нищо лошо; придържайте се към непринудения разговор за времето или задавайте въпроси за компанията.

Едно от най-важните неща по време на всяко интервю е да не лъжете, съветва Адамс. Никога не трябва да се поставяте в позиция да ви се налага да отговаряте на въпрос, за който не сте подготвен.

Вместо това можете да кажете: "Офисите ви са страхотни. Компанията от колко време е в тази сграда?"

6.) Не казвайте, че нямате въпроси

Не казвайте: "Не. Мисля, че покрихте всичко. Довиждане!"

Да нямате въпроси е като целувката на смъртта, казва Майкъл Нийс, съосновател на сайта JobTacToe.com.

Да нямате въпроси е сигнал за това, че не се интересувате от компанията и искате работа просто заради заплащането, казва Нийс. Ако не се сещат за нищо друго, кандидатите трябва да задават въпроси от рода, "Кои ще са трите основни неща, които ще изисквате от мен," или "Какви качества притежават хората, които се справят много успешно във вашата компания?" предлага Нийс.

Кандидатите, които не задават въпроси, изглеждат неподготвени и незаинтересовани.

Вместо това можете да кажете: "Забелязах, че вашата компания има няколко награди. Какво според вас ви осигурява това предимство пред конкурентите?"

7.) Не казвайте, че сте били уволнен

Не казвайте: "Бях изритан от последната ми работа."

"Дори и да сте били уволнен, просто не е добре да използвате тази дума," казва Нийс. "Тази дума носи наистина отрицателен заряд."

Ако кажете, че сте бил уволнен, това може да измести фокуса на интервюто и потенциалният работодател може да започне да се концентрира върху лошите ви качества и да се чуди защо сте бил освободен, вместо да се съсредоточи върху добрите ви страни и квалификацията ви.

"Истината е, че може да сте висококвалифициран и изключително добър в работата си, но просто вашите качества да не са паснали на компанията," казва Нийс. "Ако обаче незабавно използвате думата ‘уволнен', интервюиращият може просто да спре дотук."

Не лъжете също така; потенциалният ви работодател може да се свърже с бившия ви работодател за повече информация. Намерете начин да обясните ситуацията, без да използвате думата "уволнен."

"Можете да кажете, че не сте пасвали добре на компанията и че с бившия ви работодател сте поели по различни пътища," казва Нийс. "След това опишете какво сте извлекли от този опит и върху какво сте концентриран в момента."

Вместо това можете да кажете: "Просто не си паснахме, но научих много за моите умения и способности и за това какво с какви качества разполагам за следващата ми позиция."

Посетете и страницата ни във Фейсбук

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Claudia
# 0
10:02 | 26 February 2012
Super jzzaed about getting that know-how.
Благой от Каспичан
# 1
06:05 | 11 May 2011
Наистина, рядка глупост! Ясно е че не сте се справили....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg