Няколко съвета, ако сте решили да продавате имота си

1737
Няколко съвета, ако сте решили да продавате имота си

Ако сте решили да продадете имота си, първото нещо, което трябва да направите, е щателно проучване на пазара.

Консултирайте се с голяма агенция за недвижими имоти, вижте колко имота, подобни на вашия, се предлагат в района, проверете цената и съответно колко дълго са били на пазара.

Проверете как са се движили цените през изминалата година, което ще ви даде възможност да прецените кога е най-добре да пуснете имота си на пазара (кой е най-подходящият момент).

Може да решите, че е по-добре да продадете имота си без помощта на агенция. Решението може и да е добро - ще спестите полагаемите се между 1 и 2.5% от стойността на имота, която се плаща като комисиона за агенцията.

Не забравяйте обаче, че рекламата за предлагания от вас имот ще бъде много по-добра и качествена, ако използвате агенция.

Ако решите да го направите, най-добре се консултирайте с приятели, потърсете в интернет или някой местен вестник, проучете кои са най-големите и добри агенции във вашия район.

Най-добрият начин да проверите доколко агентът, с когото ще се срещнете, е професионалист, е да се представите за купувач.

Опитайте се да прецените дали агентът ви представя в правилна светлина имота, както и дали ще ви убеди да пожелаете да го видите от гледна точка на купувач. Също така, важно е дали той се опитва по някакъв начин да ви помогне относно продажната цена на имота, мястото и евентуално да ви насочи към нещо "по-добро".

Не бъдете безразсъдни да подхождате твърде доверчиво към агент, който ви предлага завишаване на цена. Не забравяйте, че вие самите сте най-наясно с това какво представлява имотът ви и стойността му, след проведено задълбочено проучване.

Когато сте намерили агент, който ви допада, вие трябва да подпишете официален договор. Този договор поставя уговорките между двете страни, включително колко дълго агентът ще представлява вашето имущество и какво възнаграждение ще получи.

Много агенции предпочитат да сключат договор, в който продавачът се съгласява да плати комисионна, независимо дали агентът намери купувач или не. Какъвто и договор да подпишете, добре е той да не бъде по-продължителен от 3 месеца.

Има голяма вероятност брокерът ви де не се окаже твърде ентусиазиран в търсенето на купувач и да попаднете в неизгодна позиция, но обвързани с договор.

Обсъдете комисионата, ако вашият имот е много скъп - преговаряйте за по-ниска комисиона.

Огледайте добре предлагания от вас имот - дали не е в безпорядък или в твърде неугледен вид. Един малък освежителен ремонт или леко пребоядисване никога не биха били излишни и винаги гарантират една по-добра продажна цена.

При самата продажба винаги си подсигурявайте достатъчно време преди новите собственици да се нанесат официално в новото ви жилище.

Не забравяйте, че след подписването на самия договор ще имате нужда поне от около седмица за изнасянето на имуществото и уреждането на всичко друго, свързано с него.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg