Няколко съвета как да преговаряте за заплатата си

2285
Няколко съвета как да преговаряте за заплатата си

Кое е първото нещо, за което си мислите, когато ви предстои да започнете нова работа? Колегите? Не. Шефът? Не съвсем. Парите? Абсолютно.

И така каква е разликата между това да получите работата, която искате и да се изхранвате с нея и да получите работата, която искате и всеки месец да получавате тлъста заплата?

Ето няколко съвета от askmen.com за преговорите при определянето на заплатата, които може да са ви от полза:

1. Покажете своя опит и ноухау

Сложете предишния си опит на масата и позволете на работодателя да види защо точно сте подготвен за тази позиция. Опитът от първа ръка е много ефективен инструмент при преговорите.

2. Илюстрирайте постиженията си с цифри

Изтъкването на предишните ви позиции не е достатъчно; трябва също така да дадете точни примери на това какво сте постигнали. Покажете на работодателите си, че сте увеличили продажбите на отдела с 20% и сте удвоили производителността си за шест месеца.

3. Не питайте за заплатата

Едно от най-основните и най-пренебрегваните съвети е да направите така, че работодателят да направи първата оферта; за предпочитане е да отлагате същинския разговор за заплащането до след като вече сте си осигурили позицията. На този етап ще бъде доста по-лесно да преговаряте, тъй като ще знаете, че компанията ви иска в редиците си.

4. Демонстрирайте въодушевление по отношение на позицията

Мотивацията е ключът към добрата производителност. Бъдете искрени в тази си емоция и си сложете щастливото лице, за да покажете на работодателя си, че единственото нещо, което ви спира да приемете тази работа, е заплащането.

5. Представяйте си, че вече сте получили работата

Като личен съвет, визуализацията е чудесен начин да доведете едно нещо до успешен край. Професионалистите използват същата техника, за да вкарат последната топка в ъгловия джоб на масата. Представете си, че се случва и то ще се случи.

6. Не намесвайте личния си живот в преговорите

Заплата се базира единствено на бюджета на компанията и на вашите способности да вършите възложената ви работа. Така че с намесването на факта, че кучето ви примерно се нуждае от операция или че искате да си купите скъп часовник, няма да стигнете далеч.

7. Проучете позицията, за която кандидатствате

Когато влезете в стаята, трябва да знаете от А до Я какво включва дадената позиция, нужните умения, средната заплата в сектора и търсенето на пазара. Използвайте всичките тези скрити активи във ваша полза и бъдете подготвени за нещата, с които може да се опита да ви изненада работодателят.

8. Знайте колко струвате

Съчетайте това каква заплата искате с това колко струвате. Ако се наложи, кажете им каква е била/е заплатата ви на старата/настоящата ви работа и колко струват уменията ви на пазара. Докажете им, че знаете каква цена подхожда на вашите умения и го използвайте като инструмент при преговорите. Познаването на вашия сектор и сфера е от основно значение при преговорите.

9. Знайте каква минимална заплата очаквате

Работодателите очакват да договарят заплатите с новите служители, но преди това трябва да знаете до колко ниско можете да слезете. Ако видите, че евентуалният ви нов работодател не може да покрие минималните ви очаквания за заплащане, не се срамувайте да попитате има ли някакви допълнителни бонуси за служителите или дори да отклоните офертата.

10. Бъдете подготвени с алтернативен вариант на заплащането в брой

Бонуси, приспадане на разходи, подялба на печалбата и увеличение за заплащането въз основа на представянето са само някои от допълнителните привилегии, които могат да компенсират заплатата.

11. Не се плашете да си тръгнете

Събирането на нещата ви, отклоняването на офертата и тръгването може да се окаже най-добрата тактика за преговори. Покажете им, че не се страхувате да си напуснете масата за преговори; това ще докаже, че сте способен да отидете на друго място и да получите това, което заслужавате. Дръжте се, като че ли нямате нужда от това и те могат просто да ви го дадат. Бъдете подготвени обаче за това да ви позволят да си тръгнете и никога повече да не ви се обадят.

12. Рекламирайте се

Работодателят пазарува за перфектния служител по същия начин, както правите вие, когато си купувате кола - търсите най-добрата възможна опция на най-ниската цена. Обрисувайте му вашите умения и всичките причини, поради които трябва да ви наеме.

13. Чувствайте се комфортно при преговорите с работодателя

Не превръщайте преговорите в ситуация "направи или умри". Избягвайте конфликт. Дръжте се свободно и приятелски и оставете нещата да текат сами. Ще бъдете изненадани колко добре работодателят може да приеме този подход.

14. Бъдете спокойни и се контролирайте

Последното нещо, което искате бъдещият ви шеф да види, е как побеснявате, защото не сте получили това, което сте искали. Докажете му, че сте способни да контролирате емоциите си, дори когато нещата не се развиват във ваша полза

15. Не трябва непременно да отхвърляте първата оферта

Кой знае? Първата оферта може да бъде точно това, което търсите. Но ако не е запазете тишина и покажете колебание и работодателят може просто да направи по-добра оферта, за да наруши мълчанието.

16. Бъдете гъвкави по отношение на работното време

Въпреки че потенциалният ви работодател може да не е готов да ви предложи позиция на пълен работен ден, винаги обмисляйте и позиция на половин работен ден, работа от вкъщи или друга гъвкава алтернатива.

17. Предвиждайте и други предимства

Ако не получите заплатата, която сте очаквали, не се отчайвайте, защото компанията може просто да има таван на заплатите и по този начин да се придържа към бюджета си. Попитайте за потенциално израстване и повишения.

18. Докажете, че сте най-добрият за работата

В края на краищата работодателите искат да видя как бъдещите служители защитават своето мнение и идват със собствени идеи. Направете същото, когато стане време да получите работата.

19. Имайте резервен план

Ако видите, че преговорите не се развиват във ваша полза, извадете допълнителните препоръки, съгласете се на по-ниска заплата в началото или предложете да работите от вкъщи, за да освободите работодателя от разходи. Каквото и да правите, импровизирайте и бъдете готови да се адаптирате.

20. Очаквайте възражения

Подгответе се сериозно; бъдете готови за необичаен разпит от страна на бъдещия ви работодател. Знайте какво точно да отговорите, ако ви кажат "не сте достатъчно квалифициран" или "искате прекалено голяма заплата."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg