Няколко съвета за успеха от Бенджамин Франклин

7534
Няколко съвета за успеха от Бенджамин Франклин

Бенджамин Франклин е бил човек на действието. Неговото любопитство и страст го водят към най-различни интереси през живота му. Той е бил писател (често използвайки псевдоним), издател, дипломат, изобретател и един от Бащите основатели на САЩ.

Сред неговите изобретения са гръмоотводът, бифокалните очила и затворената фурна. Франклин е с основна заслуга за създаването на първата обществена библиотека и прекосява Атлантическия океан осем пъти. През целия си невероятен живот той постоянно е полагал усилия, за да се самоусъвършенства.

Бенджамин Франклин несъмнено е бил човек, който знае как да се справя с нещата.

Ето и няколко урока от него, подбрани от Business Insider:

По-малко приказки, повече действия

„Да направиш нещо е по-добре, отколкото да го кажеш“
Говоренето за някакъв проект няма да помогне за завършването му. Всички познаваме хора, които постоянно говорят за нещата, които ще направят, но често не правят дори и една крачка в тази посока. В крайна сметка другите хора започват да поставят под въпрос тяхната надеждност. Предприемането на действия и довеждането на задачата до край е единственият начин да се свърши работа.

Не протакайте

“Никога не оставяйте за утре нещо, което можете да свършите днес.”
Съдейки по забележителния брой постижения в живота му Бенджамин Франклин не е имал проблеми с протакането. Той е бил човек с ясни цели, който е работил здраво, за да превърне визията си в реалност.

Бъдете подготвени

“Не успявайки да се подготвите, вие се подготвяте да не успеете.”
Имате нужда от план, за да постигнете целите си. Ако се втурвате напред без да помислите за крайния резултат и за това как да го постигнете, е сигурно че ще паднете по лице. Имайте реалистичен план за нападение и систематичен подход за това да стигнете там където трябва да бъдете.

Не се противопоставяйте на промените

“Когато приключите с промените, сте приключен.”
Много от нас не обичат промените, но други ги използват, за да успяват. И в двата случая промените са неизбежни. Колкото повече им се противопоставяме, толкова повече време и енергия ни отнема. Откажете се от тази борба. Концентрирайте се върху това да въвеждате положителни промени, вместо промените просто да ви се налагат. Когато е възможно, опитайте да гледате на промяната като на нещо положително, вместо на нещо отрицателно.

Действайте

“Цялото човечество е разделено на три класи: тези който не помръдват, такива, които помръдват и такива, който действат.”
Тези, които действат, са хората, който предприемат действия, хората който вършат нещата, докато тези, който не помръдват седят по цял ден и се почесват, чудейки се как другите може да са толкова успели. В коя група искате да бъдете вие?

Избягвайте заетостта

“Никога не бъркайте движението с действие.”
Ние тичаме постоянно нанякъде вършейки някаква работа. Втурваме се от една среща в друга, понякога без да постигнем много. В крайна сметка, с колко голяма част от заетостта си се гордеем? Колко от това постоянно тичане спомага за подобряването на живота на човек? Направете така, че движението ви да има смисъл.

Дайте си позволение да правите грешки

“Не се страхувайте от грешките. Ще познавате вкуса на провала. Продължавайте да се стремите към успеха.”
Ако се страхуваме от грешките, започва да ни е страх от да опитваме нови неща. Страхът ни оставя нашата зона на комфорт. Когато човек не излиза от своята зона на комфорт, това рядко води до велики постижения. Предприемайки рискове и позволявайки си да прави грешки, в крайна сметка ще ви доведе до вашата версия на успеха, каквато и да е тя.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Buffy
# 0
07:10 | 3 October 2012
Thanks for the great info dog I owe you bgigity.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg