Официално сме в "мечи пазар"!

1967
Официално сме в

В периоди на повишение на индексите, особено ако са толкова продължителни, подобни на тези на борсата у нас и няма къси продажби, всички инвеститори са "гениални" и извличат добра доходност от пазара. Не така обаче стои въпросът при така наречения "мечи пазар".

Според класическата теория "мечи пазар" (или падащ такъв) имаме, когато индексите се понижават с 20% или повече в продължение на поне два месеца. Тази тенденция може да бъде временна (корекция след дълго повишение) или постоянна.

Когато е временна, акциите падат с двадесетина процента, но после се съвземат и се връщат при изходната си позиция, докато при постоянен мечи пазар може и никога да не си върнем тези 20%, които вече не са 20, а 25% повишение, за да се върнем на отправната точка.

Искаме или не трябва да си признаем, че определено родната борса е в така наречения мечи цикъл.

От постигнатите рекордни стойности на индексите в края на октомври вече са минали четири месеца и половина – време, през което се наблюдава силно понижение, а индексите са загубили по над 25% от стойностите си, или отговаряме на всички критерий за "мечи пазар".

Нещо повече, акции на голяма част от водещите компании, или така наречените "сини чипове", загубиха по над 40% от стойностите си, което е една значителна загуба.

Ето и няколко практически съвета как да оцелеем при мечи пазар:

1. Диверсифицирайте.

Диверсифицирайте в много емисии. Не пренебрегвайте и взаимните фондове – чрез тях можете да инвестирате в стотици различни компании. Тук е мястото и да подчертаем, че инвестицията във взаимен фонд би следвало да носи известно спокойствие за инвеститорите.

Насочвайте хоризонта си дългосрочно и знайте, че след дъжд следва слънце, а на професионалистите, които управляват средствата ви, това им е работата и винаги ще са навътре в пазара. Учете се от световната практика, доказала, че в дългосрочен план, независимо от моментните сътресения, инвестиционните фондове са носели по-добра доходност от алтернативна такава на нискорискови инструменти.

2. Диверсифицирайте в различни сектори.

Диверсифицирането само в различни компании не е достатъчно – портфейлът ви трябва да обхваща различни сектори на икономиката, така че когато времената не са добри за един сектор (като например строителство и недвижими имоти), да можете да компенсирате с добри резултати в друг.

На един пазар винаги има по-силно и по-слабо циклични отрасли, зависими в различна степен от цикличността на пазара.

3. Насечете се към големи компании с доказана история - лидери в сектора си.

Не е лошо в полезрението ви да попаднат и компании, произвеждащи животоспасяващи или "порочни" стоки, както и такива, изплащащи дивидент. За съжаление, последното е трудно постижимо у нас, като мнозинството от компаниите не изплащат или изплащат малък дивидент.

Много често в моменти на криза за пазара като спасителен остров се препоръчват компаниите от потребителския сектор. И ако не беше проблемът с неясното бъдеще на табаците, които са и сред компаниите, изплащащи регулярен дивидент, може би те нямаше да са никак лош избор.

4. Не е лошо да не забравяте и инструментите с фиксиран доход.

Това важи особено в начални моменти на спад и при очаквания той да се задържи по-дълго време. Аргументът на родните инвеститори, свикнали с висока доходност от инвестициите на финансовите пазари, са, че тези инструменти носят твърде ниска доходност.

Мислете за тях обаче като средство да се предпазите от пазарен спад и заместител на това да държите средствата си в "кеш". Ако са достатъчно ликвидни, при първи симптоми за промяна на негативния тренд винаги можете отново да се върнете в акции.

Дори и да сте спазили всички правила за диверсифициране, пак са ви нужни инструменти с фиксиран доход – заложете на фондове, инвестиращи в облигации. Колко точно трябва да инвестирате по този начин е специфично за всеки портефейл и ако нямате много опит, не се притеснявайте да се обърнете за съвет към финансов специалист.

5. Изберете си защитна стратегия, за да ограничите загубите си.

Винаги имайте план за действие, бъдете дисциплинирани и се придържайте към него, като избягвате всякакви емоции. Може да се каже, че емоциите са най-лошият съветник на инвеститорите.

6. Избягвайте излишните разходи и не плащайте излишни такси.

Разликата в таксите, макар и минимална, може да ви бърка сериозно в джоба за един по-продължителен период от време, особено ако сте активен трейдър.

При промяна на условията на конкурентни брокерски къщи можете да се опитате да преговаряте за комисионата си, ако сте със средно голям портфейл, или дори да смените своя брокер, ако ви бъде отказано.

7. И накрая може би едно от най-важните неща е да не се паникьосвате.

При падащ пазар инвеститорите у нас са с вързани ръце да печелят от спада на индексите и не бива да се поддават на паниката. Изпадането в паника може да ви доведе до ситуация след голям спад да изчистите портфейла си точно преди възходяща корекция, впоследствие да купите, когато се качат и отново да продадете, когато паднат и изобщо да се завъртите в една спирала.

Бъдете с ясното съзнание, че винаги има рискове, когато инвестирате и е важен резултатът ви в дългосрочен план.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg