Ограничения за дневната търговия на щатските пазари

755
Ограничения за дневната търговия на щатските пазари

Американските индекси отчитат множество рекорди през последните месеци, като екипът на Профит.бг ще запознае кандидат-инвеститорите с някои особености на тамошните пазари.

Щатската комисия за борси и ценни книжа е създала ограничения за дневната търговия на фондовите пазари в САЩ.

На американските борси, с намерението да се предпазят начинаещите инвеститори, е ограничена т. нар. дневна търговия (day trading), която се прави от сметки с малък капитал, или по-точно под 25 000 долара.

Дневната търговия представлява когато са придобити ценни книжа и същия ден позицията бъде затворена.

Комисията нарича Pattern Day Trading, когато се извършват 4 или повече такива сделки за период от 5 или по-малко бизнес дни. Това означава, че дори при една сделка на ден, инвеститор би попаднал в тази категория.

В този случай, ако в сметката на трейдъра няма 25 000 долара във ценни книжа и в парични средства, то сметката ще бъде замразена за 90 дни.

Когато това се случи или трябва да се депозират допълнително средства до посочената сума, или да се чака да изтекат 90-те дни.

Тези ограничения са само при търговията с ценни книжа на щатските борси и ценни книжа. Фючърсите и валутните пазари могат да се търгуват без всякакви ограничения и минимални депозити.

Друго интересно правило, наложено от щатската комисия, е тъй нар. uptick rule. Според него всяка продажба на късо изисква извършването и на цена, която е по-висока от тази на последната сделка.

Правилото предпазва продавачите на късо да усилват натиска надолу, когато цената на книжата вече е отчела сериозни загуби.

За целта се въвежда поръчка на цена над текущото търсене, с което се гарантира изпълнението при тик нагоре. Това правило също не се отнася до финансови инструменти като фючърси, опции, валути и други, поради високата ликвидност при тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg