Осем начина да дресирате мисленето си

1733
Осем начина да дресирате мисленето си

Повечето инвеститори мислят твърде много и в крайна сметка вземат погрешното решение. Предствяме ви 8 основни съвета, които да ви помогнат да тръгнете в правилната посока.

Избягвайте "сигурните неща"

Вашата система е насочена основно към търсене на сделки с голям потенциал за печалба, което ще ви пречи да оцените реалистичните шансове за успех на инвестицията.

Бъдете на щрек когато някой се опитва да прикани с изрази като "не може да изтървеш", "удвоиш парите си" или "небето е целта".

Запомнете: Светкавица рядко удря два пъти на едно място

Ако сте опитали вкуса на голяма печалба вероятно ще бъдете изкушени отново да го направите. Така че бъдете предпазливи при инвестирането в акции, които ви напомнят на такива, донесли ви големи успехи. Шансовете биха били равни на просто съвпадение.

Мислете два пъти


Вземането на финансово решение, докато сте развълнувани от проспекта за голяма печалба или голяма загуба, е лоша идея.

Успокойте се, разходете се, и обмислете отново, след като "тежкият" момент е отминал.

Стойте настрана от стадото

Ако сте част от инвеститорска група, изберете си вътрешна опозиция, която да критикува идея, която всички харесват. (Сменяйте се в тази роля, за да не се натрупва напрежение към един човек.)

Отделете парите си за спекулации

Вложете поне 90% от парите си в акции, в добре диверсифициран портфейл, като оставите най-много 10% за високорискови и спекулативни сделки. Най-добре ги отделете в различна сметка, и никога не добавяйте повече пари в нея (особено избягвайте изкушението, когато нещата вървят добре).

Контролирайте се

Фондовият пазар изпраща сигнали, които могат да ви подканят към търгуване. Опитайте се да гледате новини с изключен звук, за да не чувате всичките бръщолевения за движението на пазара.

Също така, ако вманиачено проверявате цената на акция, вижте колко пъти за един ден сте рефрешнали прозореца си. Броят може да ви шокира.

Използвайте думите си


Докато ярки гледки и звуци, като червените стрелки надолу, подпалват емоциите ви, по- сложните реплики на езика активират аналичичните зони на мозъка ви.

За да се предпазите чуствата да надделеят над фактите и да ви накарат да продавате в паника, задайте си следните въпроси.

Освен цена, какво се е променило?

Първоначалните причини, поради които сте инвестирали, все още ли съществуват?

Да харесвам ли тази инвестиция дори повече сега, като е по-евтина?

Следвайте чувствата си

Много от големите световни инвеститори използват собствените си чувства като обратни индикатори. Възбудата става знак, че може би е време да се продава. В същото време страхът им казва че може би е време за покупки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...